De tijd van alleen in termen van energieverbruik van gebouwen te denken is voorbij. Europese beleidsmakers moeten op korte termijn aan de slag met het terugdringen van de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving. De bouw is veroorzaker van 25 procent van alle CO2-uitstoot. Dat zegt de EASAC, de koepelorganisaties van nationale wetenschapsorganisaties, waaronder ook de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.
Er moet veel meer aandacht komen voor de CO2 die opgeslagen ligt in reeds gerealiseerde gebouwen. Dat is één van de aanbevelingen van de EASAC (European Academies’ Science Adisory Council). Dat betekent: zo min mogelijk sloop van bestaande gebouwen, omdat het beton, het staal en stenen waar ze van gemaakt zijn veel CO2-uitstoot hebben gekost. Er moet dus meer ingezet worden op renovatie, zeker met het oog op energiereductie. Bij die renovatie moet dan in de materiaalkeuze ook rekening gehouden worden met de CO2-belasting van dat materiaal. In het rapport is steeds sprake van CO2-opslag in bouwmaterialen op een vrij negatieve manier. Houtbouw lijkt in dat opzicht wat over het hoofd gezien te zijn. Het feit dat bij de ‘productie’ van hout geen CO2 vrijkomt maar juist uit de atmosfeer gehaald wordt en dus zo permanent CO2 opslaat lijkt in dit taalgebruik niet verdisconteerd te zijn.
Bij wetgeving over en vergunningen voor renovatie en nieuwbouw moet volgens de wetenchappers de CO2-belasting van het gebouw gedurende zijn gehele bouw- en exploitatieperiode worden meegenomen, niet alleen de CO2-uitstoot die tijdens de productie van de bouwmaterialen, het vervoer naar de bouwplaats en tijdens de bouw plaatsvindt. Dat lijkt op de milieuprestatiesystematiek zoals die Denemarken wordt toegepast, minder op de Nederlandse MPG.
Het rapport komt tot een opsomming van negen punten, onderverdeeld in nadere bepalingen die beleidsmakers zo spoedig mogelijk nationaal en in Europees verband zouden moeten nemen. Die hebben allemaal ten doel om het gebruik van fossiele grondstoffen en brandstoffen te veminderen en de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Het rapport is hier te lezen: