Ga naar hoofdinhoud

Vlaggenschipproject voor circulair bouwen

    Onder de naam ‘Primeo Energie Kosmos’, realiseerde het Bazelse architectenbureau Rapp een ‘experience’centrum dat als doel heeft bezoekers bewust te maken van de energietransitie en klimaatneutraliteit. Het is dan ook niet meer dan logisch dat voor het gebouw zowel gebruik is gemaakt van hout áls gerecyclede materialen.

    Rapp heeft al jarenlange ervaring in het gebruik van gerecyclede materialen in nieuwbouw en werd daarom door EBM (Genossenschaft Elektra Birseck Münchenstein) gekozen om het wetenschap- en experiencecentrum ‘Primeo Energie Kosmos’ te ontwerpen.

    Het nieuwe gebouw is een aanvulling op het bestaande Elektriciteitsmuseum en fungeert zelf ook als een soort proefveld. Meer dan tweederde van de onderdelen is gerecycled of gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en komt – indien mogelijk – uit de regio. Alle materialen die dit om structurele, juridische of economische redenen niet zijn, heeft de architect onbehandeld gelaten waarmee het herbruikbaar is.

    In de drie verdiepingen tellende houtskeletbouw is het regionale hout bewust zichtbaar gelaten. De plafonds rusten op een draagsysteem waarin een centrale beuken steun is verwerkt; de buitenmuren maken deel uit van de draagconstructie.

    Verder is op een creatieve manier gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. De bekleding van de stalen wenteltrap is bijvoorbeeld van het hout dat overbleef van de tijdelijke werftrap. De helft van de vloerdelen op de verdiepingen komt uit een botenhuis uit 1911 terwijl andere onderdelen in het interieur zijn betrokken van de onderdelenbeurs in Klybeck. 60 jaar oude hoogspanningsmasten zijn omgebouwd tot traliewerk.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer