Het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam is sinds kort gehuisvest in een nieuw vijflaags onderwijsgebouw. Daarnaast zijn bestaande werkplaatsen en praktijkruimtes gerenoveerd.
De nieuwbouw van HMC werd gerealiseerd naast de oude locatie van deze mbo-vakschool in Rotterdam-Noord. Beleving, ondernemerschap en het ervaren van de opleiding spelen de hoofdrol in het ontwerp. Op een klein kavel heeft RoosRos Architecten een compact gebouw ontworpen, rekening houdend met onder andere de omliggende bebouwing, infrastructuur, geluid en bezonning. Ook het onderwijs moest zonder hinder tijdens de uitvoering door kunnen blijven gaan. In nauw overleg met de aannemer is een slimme bouwlogistiek bepaald.
Architectuur
Het gebouw heeft een vrij indeelbare hoofdopzet. Door in de architectuur te kiezen voor een driedeling krijgt het gebouw schaal, maat en een leesbare uitstraling. Het gebouw reageert qua vormgeving op de omgeving. De plint is gemaakt van robuust, donker baksteen. In de plint hebben paviljoens en winkels een plaats gekregen. De werkplaatsen liggen rondom een groot ‘houten’ plein, waar verschillende meubelopleidingen hun praktijkruimtes hebben. De constructie en bestaande kelder van de werkplaatsen is hergebruikt. De oude lichtkoepels zijn vervangen door een nieuw dak met lichtstraten.
Veel hout
Tussen de begane grond en de tweede verdieping ligt een laag met een volledig glazen gevel, waar onder meer ontvangsthal, kantine en studiecentra een plek hebben gekregen. In de bovenste laag liggen lokalen en onderwijsondersteunende ruimtes. In het gebouw zijn – hoe kan het ook anders – veel hout en houtproducten gebruikt. Dat levert verrassende ruimtes en inspirerende detailleringen op. Toegepast zijn onder meer berkentriplex, Stepwood (reliëfhout), Chipwood en Wonderwall Studios Jungle (wandbekleding van hergebruikt hout) van Iboma en daarnaast Decospan, eiken gefineerd MDF van Baars en Bloemhoff,
Ambachtelijk en creatief
In interactieve workshops met docenten en studenten, ontstond een interieur dat het ambachtelijk en creatieve karakter van de school versterkt. In materialen, detaillering en afwerkingen is volop geëxperimenteerd met technieken in onder meer hout, metaal en stof. De wanden zijn voorzien van spiegels, bulletinboards, kunstwerken, vitrines en schrijfwanden. Zo worden door het gebouw heen producten van de designers, meubelmakers en vaklieden van de toekomst gedeeld.
Een breed palet aan verschillende onderwijsruimtes; vaklokalen, instructieruimtes, labs, studio’s en werkplaatsen maar ook paviljoens, winkels, beursstands en etalages presenteren het ambacht. Door toepassing van veel glas in de gevel etaleert de school zich ook naar de buitenwereld. Een 360-graden expositieruimte.