Ga naar hoofdinhoud

(Te) strenge wetgeving tegen brand dreigen voor houtbouw

    Een door NEN opgestelde norm voor de integriteit van houten bouwwerken lijkt onderdeel te gaan uitmaken van het Besluit bouwwerken en leefomgeving. Die norm gaat echter over het al dan niet afbranden van het houten gebouw, niet over de wettelijke brandveiligheidsvoorschriften.

    Op deze kwestie wijst Nico Scholten, senior expert bij Expertisecentrum Regelgeving Bouw op de site van ons zusterblad Bouwwereld. De kwestie is ontstaan naar aanleiding van een motie die in 2021 door de Tweede Kamer werd aangenomen. In de motie, opgesteld door de leden Beckerman en Bromet, vraagt de kamer aan de minister om aanvullende regelgeving op te stellen op het gebied van brandveiligheid speciaal met het oog op houtbouw. Letterlijk vraagt de, motie, nr. 28325-220, om ‘regelgeving die niet onnodig is, maar mensen wel beschermt.’
    De toenmalige minister, Hugo de Jonge, heeft in reactie daarop de NEN opdracht gegeven om een norm op te stellen, NTA 6125 ‘Brandveiligheid massieve houtbouw’. Deze NTA is nu bijna afgerond in concept.

    NTA in wetgeving

    Scholten maakt twee bezwaren tegen deze nieuwe NTA. Ten eerste het voornemen om de NTA te integreren in nationale wetgeving, te weten in het Besluit bouwwerken en leefomgeving. Hij stelt de retorische vraag ‘hoort het stellen van overheidsvoorschriften bij het Nederlands normalisatie-instituut thuis?’ die hij dus ontkennend beantwoord. De uiteindelijke beslissing over NTA-normen ligt bij de directeur van dat insitituut, er is geen wettelijk beroep tegen mogelijk.

    Andere scope


    Meer inhoudelijk wijst Scholten er op dat de NTA 6125 een veel wijdere scope heeft dan de brandveiligheidsvoorschriften in de vigerende wetgeving. De wet gaat tot nu toe uit van het uit het gebouw redden van bewoners en gebruikers. Daartoe moet het lang genoeg intact blijven en moeten er vluchtroutes zijn die lang genoeg te gebruiken zijn tijdens een brand. Daarnaast mag de brand geen aanpalende percelen bedreigen. Dus moet brandoverslag afdoende voorkomen worden.
    Het concept van de NTA gaat evenwel veel verder. Die gaat in op de schadebeperking aan het eigen gebouw, onafhankelijk van de bescherming van mensen en belendende percelen. Ook wordt niet langer het optreden van de brandweer binnen 30 minuten in de norm meegenomen. Het kan vergaande extra maatregelen bij houten gebouwen inhouden die daardoor financieel minder aantrekkelijk worden om te bouwen.
    Scholten: ‘Schadebeperking is geen doel van de overheidsregelgeving. Dat is het aandachtsveld van eigenaren en verzekeraars. Dat moet dan heel helder worden gemaakt in NTA 6125 als dat het doel van de NTA is.’

    Lees ook:

    Nieman: biobased isoleren in veel gevallen brandveilig

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer