Een stolpboerderij is door SeARCH architecten omgetoverd tot een weidse woning, waar lange glasgevels verbinding geven met het Waterland rondom.
Knusheid brengt de oude boerderij, waarvan vierkant en klampdeuren, wanden en trappen in nieuwe, houten vormen zijn teruggebouwd tot ambachtelijke spektakelstukken. Onderscheidend bij stolpboerderijen is hun piramidale dak, waaronder een vierkant schuilt: een metershoge open ruimte tussen massiefhouden kolommen en dakgebinten. Vanouds was dat voor de opslag van het winterhooi.
Intensief vertimmerd
Heel bijzonder was ze niet, deze stolp. Klein en sober, intensief vertimmerd, pas honderd jaar oud. Alleen essentiële onderdelen zijn daarom gespaard. Allereerst werd het vooraanzicht hersteld. Steentje voor steentje, dakpan voor dakpan zijn dak en voorgevel afgebroken en herbouwd. Voor de aangetaste zinken goot en het versleten houtwerk kwam nieuwwerk terug, evenals voor het voordeurtrapje.
Zwarthout
Ook de oostgevel is teruggebouwd, waarbij de architecten meer vrijheid namen. Deze gevel was geheel van hout, met grote klampdeuren naar het vierkant en de dars erachter. SeARCH bracht dat terug met een ander aanzien: FSC-gecertificeerd zwarthout. De Japanse shou sugi ban-techniek is in 2009 in Nederland geïntroduceerd door architect Pieter Weijnen, sinds 2012 via Zwart Hout|Shou Sugi Ban.
L-vormige volume
Nieuw is een L-vormig volume langs de west- en noordkant. Vrijwel alle gevels van deze nieuwbouw zijn van glas; dat brengt lichtheid en openheid die sterk contrasteren met de gesloten donkere stolp. Maar oud en nieuw zijn wel verweven. Dat toont al het dak. De boerderij kreeg haar oude pannendak terug, de nieuwbouw een golfplaten dakbedekking. Aan west- en oostkant grijpen beide materialen in elkaar. Circa 3,5 m onder de nok verandert daar namelijk de dakhellingshoek bij een ‘breuklijn’ die nog midden in het dakpannengedeelte ligt.
Skewed Stolp
Daarboven heeft het dak zijn oorspronkelijke steilte (40°), eronder begint het luiere dak van de nieuwbouw, aan noord- en westzijde respectievelijk 30° en 20°. Het pannendak volgt die gewijzigde hellingshoek, maar daartoe moest de oude kap aan de zijkanten worden opengeknipt. De pannen dakvlakken zijn daarna opgewipt, het golfplaat van de nieuwbouw vult de wiggen ertussen op. Dat gaf de naam van het project: Skewed Stolp (scheve stolp).
Lees hier het complete artikel van dit Spotlightproject op Het Houtblad.nl, inclusief extra fotomateriaal. De Skewed Stolp is verschenen in Het Houtblad 2/2017.