Ook Parijs en Frankrijk kunnen inmiddels bogen op een hoogste gebouw in stad en land: het 31 m hoge appartementengebouw Opalia van acht etages. Volgens ontwerper Art&Build Architect moet het een precedent worden van houtbouw die betonbouw vervangt.
Opalia heeft de vorm van een hockeystick. De stok ligt langs een smalle strook naast de lange verdiepte Boulevard Périphérique, de krul draait naar de gelijkvloerse Avenue de la Porte d’Ivry die als viaduct de boulevard overdwarst. Nadere plaatsbepaling: de houthoogbouw is gesitueerd vlak naast de binnenring van Parijs, ten zuiden op de linkeroever van de Seine in het 13e arrondissement.
Eerste houten gebouw
Het kantoor is het eerste houten gebouw van Art&Build Architect, dat behalve in Parijs ook vestigingen in Brussel en Luxemburg heeft. Nieuwe hoogprojecten in hout te Bordeaux en Nantes liggen inmiddels op de tekentafel. Naar de naam wil het bureau creativiteit en techniek laten samenvloeien. Ook hier speelt het opdetijdse mirakelproduct kruislaaghout een doorslaggevende rol. Art&Build verricht er tevens onderzoek naar, waarvan de resultaten zullen worden gepubliceerd.
Ter locatie stond eerst een geluidswand van 12 hoog, wat aangeeft dat er bijzondere geluidsmaatregelen nodig waren. Dus heeft het kantoorgebouw aan deze zuidwestzijde een innovatieve dubbele gevel met 40 cm tussenruimte.
80% in hout
Opalia is voor 80% in hout uitgevoerd, alles FSC-gecertificeerd: een draagconstructie van Zweeds en Fins gelamineerd vuren kolommen (240 x 320 mm), buiten- en binnenwanden, vloeren en daken van Oostenrijks
kruislaaghout (vuren) en gevelbekleding van inlands douglas (met 30 jaar garantie). De laatste houtsoort is afkomstig van bomen uit de Morvan, een bergachtig gebied twee uur rijdens ten oosten van Parijs. De gebruikte lamineerlijm is oplosmiddel- en formaldehydevrij. Spaanders en zaagsel dienden voor de verwarming van de fabriek,
waar de producten vandaan komen.
De overige 20% wordt uitgemaakt door beton en staal. De tweelaagse parkeerkelder (105 auto’s) en de grondplaat zijn van gewapend beton, evenals de liftschacht die de stabiliteit verzorgt. De gelamineerd vuren kolommen, die de druk opnemen, worden aangevuld met stalen liggers, die de trek voor hun rekening nemen. De laatste dienen tevens als randbalken van de vloerplaten; ter brandbescherming zijn ze bekleed met kruislaaghout. Het kantoor wordt in de getrapte opening met douglas plafond gedragen door stalen kolommen, gevuld met beton. Ze staan ook, grijs geschilderd, centraal op de verdiepingen.
Edelhout
Er was vrijheid elke verdieping een iets andere plattegrond te geven, wat met houtbouw geen enkel probleem is. In het atrium staat, als symbool voor de materialisering van het gebouw, een spectaculaire balie van gebogen kruislaaghout. Het hout is binnen zoveel mogelijk in het zicht gelaten. Dat geldt voor de wanden en voor 60% van de plafonds. Het lichtjes gewhitewashte hout brengt letterlijk en figuurlijk meer lichtheid in de heerlijk hoge ruimtes (3,55 m). Doordat het hele gebouw vrijwel compleet in de fabrieken is geprefabriceerd, is de kwaliteit hoog, de milieuverstoring laag, de bouwprijs redelijk en de montage snel (zes maanden). Opaal is een edelsteen, Opalia een edelhout.
Dit is een samenvatting van het artikel over Opalia uit Het Houtblad 4/2018. Lees hier het complete artikel.