Onix ontwierp voor natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen-Chaam het ceremoniegebouw De Eik. De begraafplaats met dit houtproject is een van de vijf finalisten van de Brabantse stijlprijs.
De Eik is een gebouw dat inspeelt op de nevenstelling van hemel en aarde, leven en dood, eindig en oneindig, legt architectenbureau Onix uit op zijn website. De tweeledigheid komt op verschillende manieren in de architectuur terug.
Hemel en aarde
Twee kappen bieden onderdak aan twee verschillende ruimtes met elk een eigen sfeer. De ene ruimte staat symbool voor de hemel, de andere voor de aarde. Landschap en gebouw gaan in elkaar over. Tijdens de ceremonie voelen bezoekers zich onderdeel van de natuur, waardoor de overgang naar de begraafplaats een geleidelijke wordt. De kapvorm refereert aan de traditionele Vlaamse schuur. Door het koppelen en spiegelen ontstaat een nieuwe, eigentijdse variant.
Doorleefd verhaal
De vakjury van de Brabantse Stijlprijs heeft De Hoevens als finalist gekozen vanwege het uitmuntende rentmeesterschap van de eigenaren. Op de afgelegen locatie wordt een doorleefd verhaal verteld, waarin alle details kloppen, staat in het rapport. Over het ceremoniegebouw zegt de jury dat het prachtig is vormgegeven door Onix.
Vijf finalisten
Voor de Brabantse Stijlprijs komen verborgen parels, verrassende plekken op onverwachte locaties in aanmerking die inspireren. Uit de 82 inzendingen werden uiteindelijk vijf finalisten gekozen. Naast de juryprijs is er een publiekprijs. De overige finalisten zijn ontmoetingscentrum De Wingerd in Bergeijk, Andreas Schotel wandel- en kunstroute in Hilvarenbeek, dorpshuis De Trapkes in Rucphen en Landerij van Tosse in Oss.
De winnaar wordt op donderdag 18 mei bekendgemaakt in Bergen op Zoom. Het project van Onix is buiten de prijzen gevallen.
In het Jaarboek Architectuur van 2014-2015 werd De Eik vermeld als meest bijzondere gebouw.