Het onderzoekspaviljoen 2015-2016 van de Universiteit van Stuttgart is uitgeroepen tot Archdaily Building of the Year 2017. Het mirakels futurum van gestikt beukentriplex won in de categorie Small Scale Architecture.
Wetenschappers aan de Universiteit van Stuttgart onderzoeken hoe de natuur en robotica kunnen helpen bij het ontwerpen van lichtgewichtconstructies.
Gerobotiseerde textiele fabricagetechnieken
Vorig jaar april is het zesde onderzoekspaviljoen 2015-16 samengesteld. Hierin zijn nieuwe gerobotiseerde textiele fabricagetechnieken en gesegmenteerde houtbouw tot eenheid gebracht. Het is het eerste bouwwerk van industrieel genaaide elementen ter wereld.
Structuur van zanddollar
Het onderzoek greep terug op twee triplexpaviljoens van 2010 en 2011 en de structuur van de zanddollar. Bij het eerdere onderzoek was al ontdekt dat de zanddollars constructief bijzonder in elkaar zitten. De zee-egelsoort heeft een plat skelet van kalkplaatjes met rondom kleine stekels, waarin een bouwkundige meteen vingerlassen ontdekt.
Lichte schaalconstructies
Er werd een aanvullende analyse uitgevoerd. Nu werd een nieuwe gerobotiseerde methode ontwikkeld voor het naaien van uiterst dunne, elastisch gebogen dubbellaagse triplexlagen. Juist de introductie van een textiele verbindingsmethode maakt extreem lichte schaalconstructies mogelijk. Het paviljoen in de vorm van een sierlijke overhuiving bestaat uit 151 verschillende segmenten. Nu is het paviljoen een van de winnaars van de prijs Archdaily Building of the Year 2017.