Ga naar hoofdinhoud

Klaar voor de circulaire toekomst…

    Houtbouw is van alle tijden volledig circulair. Hout is het natuurlijkste constructieve bouwmateriaal dat voorhanden is.

    De veelgelauwerde Daan Bruggink (ORGA architect) is als experiment voor Het Houtblad 8/2016 gevraagd als gasthoofdredacteur. Bruggink is gespecialiseerd in ecologisch en biobased bouwen. Hij heeft het voorwoord en een artikel geschreven over duurzame houtarchitectuur, dat op Het Houtblad.nl spotlightproject is.

    Hierin beschrijft hij de historie van duurzame houtarchitectuur, vanaf de oudste houten gebouwen die onder architectuur zijn gebouwd tot Metropol Parasol in Sevilla, een van de grootste architectonische houtconstructies ooit gebouwd, en houthoogbouw van de toekomst. 99 procent van alle bouwwerken die we als mensheid ooit hebben gebouwd, zijn van hout. Houtbouw is daarmee verreweg de oudste wijze van echt duurzaam bouwen.

    Oudste stukje constructiehout
    De oudste houten gebouwen ter wereld die onder architectuur zijn gebouwd en nóg bestaan, zijn zo goed als allemaal godshuizen. De toorn der goden zorgde er wel voor dat ze de vergankelijkheid overleefden. Het oudste stukje constructiehout vinden we in een tempel in Japan; het dateert uit ongeveer de zesde eeuw.

    De meeste andere houten bouwwerken zijn weer opgenomen in de kringloop: vergaan in de grond, geëindigd als brandstof of door een middeleeuwse stadsbrand weer teruggebracht als CO2 als grondstof voor nieuwe bomen. Nog circulairder dan dat kunnen we het niet bedenken.

    College Hall
    Circulariteit of duurzaamheid was vroeger geen keuze. Toen leefde je veel meer met de nietigheid van het bestaan. Gebouwen waren grootser dan jezelf en zouden jou en je kinderen eeuwenlang overleven. Zo werd dus ook gebouwd, en onbewust was circulariteit veel meer onderdeel van het dagelijks leven. In Oxford staat het New College, opgericht in 1379 en bekend van de Harry Potter-films. De College Hall heeft een grote eetzaal met grote eiken balken.

    Toen deze er begin 20ste eeuw vijfhonderd jaar in lagen en door kevers waren aangetast, was vervanging noodzakelijk. Mogelijk wisten de boswachters van het College of ze ergens nieuwe hadden liggen? Well, sirs, we was wonderin’ when you’d be askin’, was het antwoord. Al eeuwen werd doorgegeven dat een aantal grote eiken niet mochten worden gekapt: die waren voor de College Hall. De honderden jaren oude eiken vormen nu het nieuwe plafond voor de komende vijfhonderd jaar. Over circulariteit gesproken. 

    Lees het hele artikel 

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer