Ga naar hoofdinhoud

Hoogste houthoogbouw staat in Vancouver

    Noord-Amerika haalt de achterstand in prefab bouw in. Oorzaak is houthoogbouw, waarvan de pronkstukken wereldwijd grote hoogtes halen. Het continent houdt nu zelfs het wereldrecord met UBC’s Brock Commons.

    Met 18 verdiepingen en 53 meter is Brock Commons van de University of British Columbia (UBC) in Vancouver twee meter hoger dan Treet in het Noorse Bergen. Uit een uitgebreide beschrijving in Het Houtblad 6/2017 blijkt dat de universiteit zich sterk maakt op alle vlakken circulair bezig te zijn.

    Demonstratieprojecten
    Dat komt naar voren in de onderwijs- en onderzoeksprogramma’s, maar ook in de nieuwbouw die zij al een aantal jaren aan het neerzetten is. Er staan diverse houtrijke gebouwen, zoals het Centre for Interactive Research on Sustainability.

    Door de aanwas van studenten hoort huisvesting tot de speerpunten. Brock Commons is in dat kader de derde woontoren in een serie van vijf. In afwijking van de andere gebouwen is hij voornamelijk in hout uitgevoerd. Er is gestreefd naar de een na hoogste LEED-certificering: Gold.

    Ouderwetse romantiek
    Hoewel het woongenot zeker óók een aandachtspunt van duurzaamheid is, volgt de leerfabriek de ouderwetse romantiek van de vorige eeuw. Er gaan 404 studiehoofden in 305 ruimtes: 272 studio’s van elk 25,5 m2 en 33 quads of vierstudentskamers van ieder 112,5 m2. De laatste liggen aan de kopgevels, twee per verdieping. Ertussen liggen 16 studio’s, die bestaan uit een woon-/studeer-/slaapkamer, keuken en toilet.

    De vier studenten op de koppen delen een gemeenschappelijke ruimte, de keuken en twee toiletten. Op de achttiende verdieping maakt één quad plaats voor een lounge, de enige plaats waar het hout voluit in het zicht is gelaten.

    Hermann Kaufmann
    Vanaf het allereerste begin hebben alle partijen samengewerkt in een nieuw bouwpartnerschap. Vergeleken bij Europa bestaat daarmee in Noord-Atlantië nog weinig ervaring. Ook is de Oostenrijkse professor-architect Hermann Kaufmann, Houtdag-spreker in 2013, ingevlogen als adviseur Houthoogbouw.

    Er is veel zorgvuldigheid ingebouwd, wat tot uitdrukking komt in het gebruik van een virtueel 3D-model dat steeds op voortschrijdende kennis en ervaring werd aangepast, een hoog repeterend gehalte van de onderdelen en van de straffe esthetiek, en de bouw van testmodellen, zoals een sectie van de begane grond/eerste verdieping (12 x 12 m) en een tweelaags hoekgevelelement. Het laatste is getest op windbelasting, thermische prestaties, lucht- en waterdichtheid en condensatie. Ook nu het gebouw klaar is, wordt de houtconstructie gemonitord op verticale zetting, vochtgedrag en trillingen.

    Lees gratis het complete artikel uit Het Houtblad 6/2017

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer