Ga naar hoofdinhoud

Flat van afvalhout van start

    Even leek Noorwegen de eerste te worden, maar Nederland heeft vandaag de primeur: bouwen met afvalhout. Ontwikkelaars The Urban Woods draaiden vandaag de eerste schroef in een massieve bouwplaat voor hun modulaire woningen in Delft. De plaat is van circulair CLT, C-CLT, gemaakt van pallethout.

    Urban Woods in Delft

    The Urban Woods Delft is een appartementencomplex met 10 verdiepingen voor het middensegment. Beton wordt er nauwelijks in toegepast: ook de kern en de liftschacht zijn van hout. De woontoren in Delft is de eerste in een reeks, als het aan Urban Woods ligt. Investeerder Sebastian Monteban participeert in Urban Woods samen met Tim Vermeend, die tevens directeur is van Urban Climate Architects in Delft.

    C-CLT: upcycling

    In het pand zullen een aantal panelen worden gebruikt van C-CLT. Die bestaan uit afgedankte pallets en sloophout. Het buitenste laagje is essenhout. Deze dikke massieve houten platen voldoen aan de Europese regelgeving. Het materiaal brengt de CO₂-uitstoot omlaag en zijn op meerdere manieren circulair; het is zelfs ‘up-cycling’: laagwaardig hout wordt een hoogwaardig bouwproduct. De platen zijn 10 tot 15% sterker dan traditioneel CLT.

    Ketenbrede samenwerking

    Deze “mijlpaal” is het resultaat van een ketenbrede Nederlandse samenwerking. Staatsbosbeheer selecteert uit hun bos het essenhout terwijl sociaal ontwikkelbedrijf DZB Leiden het afvalhout uit reststromen voorbereidt. Wood Joint vingerlast de planken. BoerBoom maakt van de planken massieve platen. Urban Climate Architects ontwerpt. TNO zorgt voor gedegen onderzoek o.a. naar het detecteren van metalen delen, verlijming en naar sterkte classificering. Provincie Zuid-Holland co-financiert en The Urban Woods behandelt het hout en bouwt.

    Schaalbaar, sociaal en lokaal

    De makers verwachten in de toekomst meer woontorens van afvalhout te maken. Ermee bouwen is schaalbaar, betaalbaar en vergt gĂ©Ă©n import. Alles lokaal. Met ’s werelds eerste C-CLT vacuĂŒmpers voor gerecycled hout, wordt het proces momenteel opgeschaald.

    Erg optimistisch?

    De voordelen van het C-CLT zijn duidelijk, het optimisme over de schaalbaarheid is voorlopig op niet veel gebaseerd. De panelen die nu in het pand in Delft worden toegepast zijn relatief klein en ambachtelijk gemaakt, vertelt Bas Boerboom, directeur-eigenaar van Boerboom Hout aan onze collega’s van zusterblad Houtwereld:

    Platen CLT gemaakt van pallets worden toegepast in gebouw

    Beeld: The urban woods

     

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer