Ga naar hoofdinhoud

Dossier op Het Houtblad.nl: Harbin Opera House

    In de dossiers op Het Houtblad.nl vindt u tal van projecten die in Het Houtblad zijn verschenen. Dit keer belichten we Harbin Opera House in China.

    Dat je je visie consequent tot in detail kunt doorvoeren, getuigt van grote klasse. Haast spelenderwijs lukt dat starchitect in spe Ma Yansong van MAD Architects op het Harbin Cultural Island. De realiteit neigt daarbij naar fantasie en de verbeelding zet voet in de werkelijkheid. De tere materialen ijs en hout schuilen samen in het sneeuwlandschap.

    MAD Architects won in 2010 de internationale prijsvraag voor een masterplan voor Harbin Cultural Island, een drassig moerasland ten noorden van de Songhua met een omvang  180 ha en een te bebouwen deel van 7,9 ha. Het natuurschoon van eilandjes en watertjes is onderdeel van Harbin Sun Island, waar in de koude maanden het ijsfestival losbarst.

    Ongeremde panta rhei-natuur
    Hoewel het voor de hand ligt een opera ín de stad te plaatsen, is hij er hier juist buiten gelegd. Behalve het muziekgebouw behelst het masterplan ook een cultureel centrum (Harbin Labor Recreational Center) met hotel, restaurant, expositie- en conferentieruimtes, en de landschappelijke vormgeving van het omringende slib en slijk, het Wetland Park. Een bruggetje-aan-de-sliert over een kunstmatig meer stroomt uit in het Harbin Great Square dat beide gebouwen verbindt. Eronder kan men parkeren. Kunst en cultuur geven zo op intuïtief gevoel en ordenend verstand een vriendschappelijke handdruk aan de ongetemde, ongeremde panta rhei-natuur.

    Bouwkundig bioloog
    Geheel in overeenstemming met de bergachtige couleur locale lijkt het 56 m hoge Harbin Opera House, in de basis een staalconstructie met betonnen wanden, door wind en water te zijn gebeeldhouwd, waarbij de tijd het gereedschap was om, krommend en golvend in stroomlijnen en tegenbewegingen, alles tot vlijmscherpe vloeivormen te slijpen. Maar ook de meanderende slikaanslibsels van de rivier vlieten denkbeeldig in het ontwerp door. Het muziekgebouw toont als een willekeurige verzameling cirkels en ellipsen die in en over elkaar heen schuiven. Zoals bij de natuur blijkt de functionaliteit uit het gebruik, tenminste als je het oog van een bouwkundig bioloog hebt.

    IJzige natuurvertellingen
    De poëzie van het efemere schijngebergte wordt aan de buitenkant gerealiseerd door glas en gladde witaluminium panelen die met het weer in grijzen en blauwen meekleuren, net als sneeuw. Bobbelachtige snoeren en huidrimpelingen geven er iets voorwereldlijk animaals aan; een levenloos-industriële aanblik moest per se worden vermeden. IJzige natuurvertellingen De spaarzame vormen en sneeuwkleuren kenmerken eveneens het exterieur en interieur van wat eigenlijk een aaneenschakeling van ijzige natuurvertellingen is. Maar ook is het een stevig protest tegen de eenzijdige snel(hoog)bouw die de Chinese steden tot wezenloosheid knipt en plakt.

    Lees gratis het complete artikel uit Het Houtblad 3/2016

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer