Ga naar hoofdinhoud

Biosintrum grotendeels van biobased materialen

    In de Friese gemeente Ooststellingwerf is de bouw gestart van het kennis- en innovatiecentrum Biosintrum. Het gebouw bestaat voor meer dan 80 procent uit biobased materialen en moet het kloppend hart worden van de biobased economie.

    Het ontwerp van het Biosintrum op het Ecomunitypark  is van Paul de Ruiter Architects. De gemeente Ooststellingwerf had opdracht gegeven tot een uitzonderlijk duurzaam BREEAM Outstanding-gebouw. Het kenniscentrum wordt een ontmoetingsplek voor onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Kennisdeling tussen bedrijven en onderwijs staat al in het ontwerp- en bouwproces voorop. 

    Constructie van gelamineerd hout
    Het gebouw krijgt een constructie van gelamineerd hout van De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies, dat de levering en montage voor zijn rekening neemt. Dat geldt ook voor de vloerplaten in kruislaaghout en de prefab houten daken en wanden. De houtconstructie blijft zichtbaar.

    Daarnaast wordt aandacht besteed aan de natuurlijke detaillering. Dit is terug te zien in onder meer onbehandelde Accoya kozijnen, marmoleum van cacaoschillen, stopcontacten van maïs, een koepel van gerecycled plastic en gevelbekleding uit biocomposiet. Verder wordt het denim van oude spijkerbroeken verwerkt in de wanden. In het midden van het gebouw groeit een boom.

    Installaties zichtbaar

    Het Biosintrum krijgt een bijzondere Y-vorm, met drie vleugels die uitkomen op een atrium in het hart van het gebouw. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van het licht en de warmte van de zon. Het gebouw van 1.000 vierkante meter vloeroppervlak zit vol met innovatieve systemen en toepassingen voor verwarming, ventilatie en isolatie om zo duurzaam mogelijk te kunnen functioneren. De installaties zijn zichtbaar via de glazen wand, zodat bezoekers kunnen zien hoe warmte en energie worden opgewekt. 

    Kennisdeling vanaf ontwerp- en bouwproces
    Partijen uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid gaan volop gebruikmaken van de congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, de collegezaal, flexwerkplekken en het laboratorium. Kennisdeling staat voorop en al in een vroeg stadium. Zo adviseert NHL Hogeschool over het gebruik van biobased materialen. Het restaurant wordt gerund door studenten van lokale onderwijsinstellingen. Het restaurant wordt bevoorraad door een eigen groente- en kruidentuin van 1.500 meter naast het gebouw. Naar verwachting is het Biosintrum eind dit jaar klaar. 

    Over Biosintrum is een serie YouTubefilmpjes verschenen, met onder andere Paul de Ruiter van Paul de Ruiter Architects en Gert-Jan Rozemeijer van adviesbureau Lüning dat de engineering van Biosintrum voor zijn rekening neemt (respectievelijk aflevering 1 en aflevering 3). 

    Beeld: Paul de Ruiter Architects

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer