Bij het ontwerp van het nieuwe Integraal Kind Centrum De Geluksvogel in Maastricht werkten opdrachtgever en architect nauw samen. Alle betrokkenen zijn dan ook trots op het eindresultaat: een transparant gebouw met vele doorzichten en een speelse toepassing van hout en baksteen.
Dat geen sprake is van een doorsnee schoolgebouw, wordt meteen bij binnenkomst duidelijk. Geen strakke gangen met gesloten klaslokalen waar leerlingen onderwijs volgen, maar één grote ruimte, opgedeeld in ateliers rondom een binnenplaats. De ateliers zijn met glazen wanden van elkaar gescheiden. Ze hebben grote aluminium kozijnen aan de buitenzijde en aan de kant van het centrale gedeelte een afscheiding van glazen schuifpanelen, waarvan er op dit moment enkele openstaan.
Hout is oneindig
Het ontwerp is van architect Misak Terzibasiyan van UArchitects in Eindhoven. Hij is een groot bewonderaar van de Finse architect Alvar Aalto. ‘Zijn houtgebruik en menselijke benadering vind ik geweldig. Zelf pas ik ook graag hout toe. Het is een universeel product en oneindig als het uit verantwoord beheerde bossen komt. Het geeft een gebouw warmte en huiselijkheid. En het ruikt ook nog eens lekker.’
Paviljoenachtig gebouw
Voor Terzibasiyan stond al snel vast dat De Geluksvogel een paviljoenachtig gebouw moest worden met uitkragingen. ‘Het ligt namelijk aan het begin van een groene landgoederenzone. Door die uitkragingen kunnen kinderen buitenspelen als het regent.’ Dat de voorziening ook werkelijk hiervoor wordt gebruikt, blijkt tijdens deze druilerige najaarsdag. Gedurende de pauze stormen de kinderen naar buiten en spelen onder de overkapping, die aan de voor- en onderzijde geheel is bekleed met FSC-gecertificeerd Accoya.
De bekleding komt ook terug bij de uitkraging op de eerste etage, rondom de daar aanwezige werkateliers. Bijzonder is dat dit overstek vrij in de lucht als een kader doorloopt, ondersteund door metalen palen, rond het dakterras aan de voorzijde. Op dit terras, waaronder de ingang, receptie en lerarenkamer zijn ondergebracht, bevinden zich een mossedumtuin en enkele houten bakken met bomen. Bij mooi weer kan ook hier les worden gegeven, met een panoramisch uitzicht over Maastricht.
Lees het complete artikel van John Ekkelboom uit Het Houtblad 8/2017.