Ga naar hoofdinhoud

Zweedse windturbine van hout

    In Zweden wordt door het bedrijf Modvion geƫxperimenteerd met een windturbine van hout. De dertig meter hoge windturbine is sinds kort actief en staat in de buurt van Gothenburg. De maker hoopt dat deze als opmaat dient voor een commerciƫle toepassing van de duurzame turbines in 2022. Hout is een duurzamer materiaal voor turbines dan het staal dat nu veel gebruikt wordt.

    Modulair

    De windturbine van hout is modulair en bestaat uit kleinere onderdelen. Hierdoor kan de turbine op locatie in elkaar gezet worden, wat het transport makkelijker en efficiƫnter maakt. Wat deze windturbine voornamelijk een duurzame en milieuvriendelijke oplossing maakt, is dat deze van hout is gemaakt. De bomen slaan tijdens het groeien CO2 op. Dat wordt vastgelegd in de turbine en daarnaast is hout een duurzamer materiaal dan staal. Een groot nadeel van hout is dat het minder stevig is dan staal. Uit de proef bij Gothenburg moet blijken of de windturbine van hout bestand is tegen de harde winden en of het genoeg stroom kan opwekken. De proefturbine is 30 meter hoog, maar in 2022 moeten er in Zweden veel grotere turbines van 110 tot 150 meter verschijnen. Een hogere toren heeft namelijk grotere turbinebladen, waardoor de opbrengst van de windturbine groter is.

    Steeds grotere windturbines

    De afgelopen tijd worden windturbines steeds groter, wat onder andere het transport een grotere uitdaging maakt. Hier heeft Modvion met het modulaire ontwerp een praktische oplossing voor gevonden. De torens worden in vier stukken opgesplitst en de onderdelen opgestapeld, wat het transport vergemakkelijkt. Op de plek waar de windturbine moet komen te staan worden de stukken gemonteerd en de toren in elkaar gezet. Deze techniek biedt voornamelijk voordelen op het land. Vermoedelijk is het moeilijk om de onderdelen op zee in elkaar te zetten, waardoor het eenvoudiger is om de hele turbinetoren in Ć©Ć©n keer te vervoeren.

    Lagere CO2-voetafdruk

    Door hout te gebruiken als materiaal voor de windturbines, wordt de CO2-voetafdruk van een windpark vele malen lager. Op dit moment duurt het ongeveer zes maanden voordat een windpark de uitstoot die is ontstaan bij de productie van de windturbines compenseert. Dit is een korte periode wanneer dit wordt vergeleken met de totale levensduur van een windpark, maar toch is het altijd nog duurzamer om deze terugverdientijd te verkorten. Houten torens bieden deze mogelijkheid en zorgen ervoor dat de windturbines zelf ook klimaatneutraal zijn. Vorig jaar is de eerste houten elektriciteitsmolen ter wereld al neergezet. Ook wordt er hard gewerkt aan kleine houten windmolens voor particulieren, zoals de kleine windmolen met houten bladen van EAZ Wind. De terugverdientijd voor een eigen windmolen ligt tussen de zes en tien jaar. Doordat er direct bespaard wordt op de energiekosten, is geld lenen voor deze duurzame energieoplossing voor particulieren extra interessant.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer