Ga naar hoofdinhoud

Wat is spaanplaat?

    Spaanplaat is geen onbekende, maar wat is het nu eigenlijk? Het is een plaatmateriaal waarbij gebruik wordt gemaakt van spaanders. In combinatie met sterke lijm wordt dit tot een vlakke plaat geperst.

    Doordat de platen van licht populierenhout worden gemaakt, zijn ze licht in gewicht en daarom ideaal om te gebruiken. De zijkanten kunnen helaas wel snel splinteren, daarom is het raadzaam om deze af te werken met bijvoorbeeld latjes. Spaanplaat kan slecht tegen vocht en is dus vooral bedoeld voor binnengebruik. Maar er zijn speciale spaanplaten die wel geschikt zijn voor vochtige ruimten. Hou dan ook de specifieke eigenschappen in de gaten!

    Het kopen van spaanplaat

    Hierop aansluitend is spaanplaat kopen dus niet iets wat zonder nadenken gedaan kan worden. Je zult moeten weten aan welke eisen het plaatmateriaal zal moeten voldoen. Is het voor binnen of buiten, dient het er ook decoratief uit te zien of is dat niet van belang en in wat voor soort ruimte wordt het gebruikt? De luchtvochtigheid in ruimten kan namelijk nogal verschillen, wat uiteraard van belang is voor het type spaanplaat dat je gebuikt. Voor buitengebruik kun je beter kijken naar ander plaatmateriaal of bij gebruik waarbij de spaanplaat niet snel met vocht in aanraking komt, zou je kunnen overwegen om een spaanplaat voor vochtige ruimten te kopen. Wil je de platen gaan schilderen? Ook dat kan, maar kies dan voor een spaanplaat met lakdraagfolie.

    Verschillende soorten

    Spaanplaten zijn er dan ook in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er spaanplaten die gemelamineerd zijn. De gemelamineerde spaanplaat wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de buitenkant van goedkopere meubels of keukens. De harde buitenlaag maakt het ideaal voor dit gebruik en door ze te voorzien van een dunne decoratieve plaklaag kan het de meubels of de keuken gewoon een houtlook geven. Er zijn speciale spaanplaten die vochtwerend zijn. Ideaal voor de vochtigere ruimten in huis. De keuze in de kleuren van spaanplaat is divers en andere decoratieve verschillen trouwens ook.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer