Ga naar hoofdinhoud

Hardheid van hout meten

    Waarschijnlijk is de manier waarop de hardheid van de verschillende houtsoorten wordt bepaald bij de meeste houtspecialisten wel bekend. Dit gebeurt namelijk volgens de maat van Janka. Ondanks deze methode is het bijna niet mogelijk om de hardheid van het hout in absolute getallen weer te geven. Hout is nu eenmaal geen homogeen materiaal.

    De maat van

    Janka geeft aan in welke mate een houtsoort tegen bepaalde drukkrachten is bestand. Deze methode wordt veel gebruikt. Zeker ook bij houten vloeren passen ze deze meetmethode regelmatig toe, omdat het tevens een indicatie is voor de slijtvastheid. Dit is best belangrijke informatie. Net zoals bij het vergelijken van de energieleveranciers, wil de consument graag weten wat men krijgt voor zijn of haar geld. Een vloer die een hogere slijtvastheid heeft, gaat namelijk nu eenmaal langer mee.

    De maat van Janka meten

    De maat van Janka wordt gemeten door een gladde stalen bol met een diameter van 11,284 mm voor precies de helft in het hout te drukken. Dit wordt gedaan volgens de ASTM-standaard. Het gaat hier dus om een diepte van 5,642 mm. Er wordt gekeken naar de kracht die er voor nodig is om de stalen bol in het hout te drukken. De richting van de houtvezels is hierbij van belang, maar ook de vochtigheidsgraad, het gewicht van het hout en de versheid van het hout spelen een rol bij het bepalen van de hardheidswaarde. Kopshout, gedroogd hout en hout met een hogere massa per volume is meestal harder. Bij langshout onderscheidt men wel zes categorieƫn, namelijk van zeer zacht (minder dan 1500 Newton) tot zeer hard (meer dan 10500 Newton).

    Voorbeelden van hardhout

    Sommige houtsoorten staan er om bekend dat ze harder zijn dan andere. Zo zijn bekende voorbeelden eikenhout met een hardheid van 1290 Newton of teakhout met een hardheid van 1070 Newton. Balsahout is een stuk zachter, met een hardheid van 440 Newton. Sommige hele harde houtsoorten zijn erg schaars en worden daarom beschermd. Het Australian Buloke (Allocasuarina luehmannii) groeit in Australiƫ en heeft een waarde van 22500 Newton. Het Quebracho hout (Schinopsis brasiliensis) vind je in Braziliƫ en heeft een waarde van 21000 Newton. Een andere harde houtsoort is het Quebracho Colorado hout (Schinopsis balansae) uit Argentiniƫ en Paraguay, met een waarde van 20300 Newton.

    Iets minder hard hout

    De harde houtsoorten zijn vastgesteld op de hardheidsschaal van Janka. Het gaat hier dus niet over de zwaarste houtsoorten of om de calorische waarde van deze houtsoorten. Daarbij hoeft men natuurlijk niet altijd te kiezen voor deze bijzonder harde houtsoorten om producten te fabriceren met hout. Er zijn genoeg alternatieven die hard genoeg zijn om te gebruiken in de verschillende fabricage- of productieprocessen.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer