Ga naar hoofdinhoud

Bouwen met hout betaalbaar, slim en duurzaam

    Als er iets duidelijk is, dan is het dat bouwen met hout gewoon kàn, niet duurder hoeft te zijn dan bouwen met staal, beton of kalkzandsteen en dat er geen nieuwe kennis nodig is. Normen, voorschriften, bouwdetails, sterkteberekeningen, materiaalkennis, het is allemaal beschikbaar. Alleen lijken veel mensen dat niet te weten. Wie zich verdiept in het materiaal hout, ontdekt de vele mogelijkheden.

    Neem Lister Buildings. Samen met IVN Natuureducatie en BTL Hoveniers legde het bedrijf uit Weert een Tiny Forest met buitenwerkplek aan. Werknemers kunnen nu op enkele meters van hun kantoor buiten werken, overleggen en pauzeren. Het minibos vormt de start van een meerjarige samenwerking tussen IVN Natuureducatie en Lister Buildings. Of het bedrijf Luxe Laadpaal uit Sint Nicolaasga dat houten laadpalen voor elektrische auto’s ontwerpt, produceert en assembleert. Naast varianten uitgevoerd in beton of metaal (cortenstaal), is er een derde type bestaande uit massief eikenhout. Een behandeling met Rubio Monocoat stelt vergrijzing van het oppervlak nog een tijd uit.

    Werktafel hout

    Ook producten in het dagelijks gebruik zijn veelvuldig van hout. Zo introduceert Berkvens de nieuwe lijn Berkvens Zwart. Dit zijn zwarte houten binnendeuren met een industriële uitstraling. De nieuwe lijn zwarte deuren en deurkozijnen is zowel los verkrijgbaar als in complete en kant-en-klare sets, inclusief hoogwaardig hang- en sluitwerk. Door de luxe uitstraling en de verschillende modellen is er voor iedere woonstijl een passende combinatie. Een nieuwe houten werktafel nodig? Online is een uitgebreid assortiment te vinden. Van standaard houten werkbanken met lades tot in hoogte verstelbare werktafels, verrijdbare werkbanken of werkbanken die inklapbaar zijn.

    Regelgeving

    Terug naar het bouwen met hout zelf. Er is eigenlijk geen goede reden dat er in Nederland relatief weinig huizen en andere gebouwen in hout worden gebouwd. En er zijn wel veel goede redenen om wel aan houtbouw te doen. Dat is de conclusie van het ‘Webinar: Bouwen met hout, hoe doe je dat?’ van 14 mei, dat door 1306 mensen live werd bekeken, waar naast regelgeving en duurzaamheid ook een veelheid aan projecten aan bod kwam.

    Een voorbeeld van een recent project is Weener XL, een werk-ontwikkelbedrijf dat in 2020 op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmseweg verrijst. Duurzaamheid en circulariteit zijn uitgangspunten bij de nieuwbouw. Het Bossche samenwerkingsverband van de architecten Tarra, Buro Kade en MTD Landschapsarchitecten tekende voor het ontwerp van het 14.000 vierkante meter tellende pand. Het ontwerp staat voor duurzaamheid, circulariteit en een lokale ketenaanpak. Met hergebruikte, herbruikbare en biobased materialen en met zonnepanelen en wateropslag wordt de nieuwbouw circulair en wordt het gebouw meer dan energieneutraal: het gebouw gaat energie leveren. En daarop voortbordurend: de eerste van hout gemaakte windturbine. Het Zweedse plaatsje Björko, in de buurt van Götenborg heeft de primeur. Deze eerste toren, 30 meter hoog, is vooral bedoeld voor researchdoeleinden. Het bedrijf dat het realiseerde, Modvion, wil in 2022 commerciële houten windmolens gaan plaatsen. Omdat kruislaags gelamineerd hout sterker is dan staal, maar wel veel lichter, denkt het bedrijf er hogere turbines mee te kunnen realiseren dan met staal. De torens zijn goedkoper te bouwen dat vergelijkbare torens van staal. Ook zijn ze eenvoudiger te plaatsen op moeilijk te bereiken plekken. Daarnaast neemt het bouwmateriaal natuurlijk CO2 op in plaats van dat het dat uitstoot.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer