Ga naar hoofdinhoud

Zelfbewegende zonneschermpjes nu gepubliceerd in Nature

    Een innovatie uit de koker van twee wetenschappelijke insituten in Duitsland is nu gepubliceerd in het toptijdschrift Nature. Het gaat om zonneschermpjes die functioneren op basis van hygromorfische principes: in de winter krullen ze op en in de zomer wikkelen ze zich af.

    De zonneschermpjes worden 4D geprint. Waarmee bedoeld wordt dat ze in een liggende, platte staat in verschillende laagjes op elkaar worden geprint (3D), in een anisotropische ordening, zoals dat ook in cellullose wordt aangetroffen. Een anisotropische ordening is, in tegenstelling tot isotropisch, een ordening van onderdelen die in alle richting van vomr en omvang verschillen. Daardoor verandert de vorm, na het printen, onder invloed van vocht en warmte zelf van vorm in de tijd, wat een vierde dimensie aan het productieproces toevoegt.\

    De zonneschermpjes zijn gemaakt en aangebracht in de livMatS Biomimetic Shell, een bolvormig bouwsel dat in Freiburg staat en aan de hand van allerlei bijzondere principes en technieken gemaakt is in samenwerking met het Institute for Computational Design and Construction in Stuttgart onder professor Achim Menges. Ze blijken daar inderdaad zo te functioneren als verwacht. Het nu gepubliceerde onderzoek is geschreven door een groep van onderzoekers aan dit instituut samen met mensen van Living, Adaptive and Energy-autonomous Materials Systems (livMatS) van the University of Freiburg.

    De innovatie, die Solar Gate wordt genoemd, draagt sterk bij aan de koeling en verwarming van gebouwen zonder statisch te zijn en zonder dat er toegevoegde energie vereist is. De zonneschermpjes reageren immers puur op de omstandigheden in de omgeving.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer