Ga naar hoofdinhoud

Website lanceert optoppen als internationaal begrip

    Een recente website geeft overzicht van optopprojecten in Europa. De Engelstalige website, die donderdag werd gelanceerd, bevat een tool die op basis van een aantal parameters grofweg berekent hoeveel lagen woningen of kantoorruimten er bovenop bestaande panden kunnen worden gerealiseerd.

    De website heeft de extentie .org, optoppen.nl en optoppen.com waren al vergeven. De site is mogelijk gemaakt door het internationale duurzaamheidsfonds Built by Nature, dat over de hele wereld initiatieven steunt die biobased bouwen bevorderen. Optoppen wordt in veel gevallen in houtbouw gedaan of tenminste met toepassing van hsb-elementen, omdat dat bouwmateriaal lichter is. Hoe lichter de constructie hoe eerder en hoe meer er verdiepingen op bestaande gebouwen kunnen worden gerealiseerd.

    De site bevat een aantal casestudies van nog te realiseren optopprojecten in Nederland en beschrijft reeds gerealiseerde optopprojecten in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (met name Barcelona en Londen). Daarnaast heeft de site een leuke tool waarmee grofweg kan worden uitgerkend, op basis van de bouwwijze en maten van de bestaande bouw, hoeveel lagen op zo’n gebouw zou kunnen worden opgetopt.

    De site heeft een duidelijke ‘best practice’ opzet en is Europees gezien nog erg beperkt. In Duitsland is bijvoorbeeld een sterke tendens om de betonnen ‘plattenbau’ uit de naoorlogse decennia van extra bouwlagen te voorzien. In het Oostenrijkse Wenen worden veel gebouwen gerealiseerd bovenop negentiende-eeuwse gebouwen, uit de zogenaamde ‘Grunderzeit’.

    Meedere studies tonen het nut en de potentie aan van optoppen: het zou binnenstedelijk bouwen mogelijk maken en daarmee de natuur sparen en toch extra woonruimte creëren, in ordergrootte van tioenduizenden woningen in Nederland alleen. Het zou ook buurten kunnen verlevendigen en renovatie van bestaand vastgoed rendabeler kunnen maken. Toch wordt het nog weinig gedaan. Weerstand tegen optoppen is er van bewoners, zowel huurders als eigenaren van de onderliggende appartementen, van welstandregels en van omwonenden die vrezen voor minder daglicht en uitzicht.

    Lees ook:

    Event op 6 februari: Beter Benutten: Optoppen 2025

    Onderzoek voor onderhoudsbedrijf: biobased optoppen heeft veel voordelen

    Boom schrijft politiek: verander het appartementsrecht

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer