Eind maart vond de grootste conferentie ter wereld over bouwen met gelamineerd hout (mass timber) plaats in het Oregon Convention Centre in Portland, de Verenigde Staten. Het Houtblad hoofdredacteur Jan Maurits Schouten was er bij (ook omdat hij er mocht spreken over ‘The Dutch Miracle’). Hij doet per video verslag van de bijeenkomst.
De conferentie bestaat nu een jaar of negen en groeit elk jaar meer. In aantallen deelnemers en in aantallen sponsors en exposanten. Er hoort namelijk een beurs bij en daar waren dit jaar 500 bedrijven vertegenwoordigd, een verdubbeling van het aantal vorig jaar. Klik hier voor een overzicht van de innovaties en noviteiten die daar getoond werden.
Portland vooraan in houtbouw
Portland is om veel redenen een stad die voorop loopt in de houtbouwrevolutie. Al was het maar omdat de stad, gelegen in het Noord-Westen van de Verenigde Staten, (de Pacific North West) heel laat, pas begin negentiende eeuw door westerse (en Chinese) kolonisten bereikt werd. Er ontstond een enorme houtindustrie waarbij de in de wijde omgeving gekapte bomen werden ingezet voor de opbouw en de energiehuishouding van de stad. In de Tweede Wereldoorlog werden in deze hoofdstad van de staat Oregon enorm veel marineschepen gebouwd, waar veel hout in verwerkt werd.
De Willamette, de rivier die door Portland stroomt, leidt uiteindelijk naar zee, nadat hij is samengegaan met de Columbia River, die zijn oorsprong vindt in British Columbia, de Canadese provincie waar veel hout vandaan komt. Tegenwoordig heeft Portland een progressief stadbestuur, dat en veel plaatselijke instellingen, dragen de houtbouw een warm hart toe. Er worden dan ook veel gebouwen van mass timber (gelamineerde houtsoorten) gemaakt.
Videoverslag van de conferentie
In dit Videoverslag geeft Jan Maurits Schouten een indruk van de conferentie, die bestaat uit een dag met excursies (waarvoor apart moet worden ingeschreven) en twee dagen conferentie. In totaal namen dit jaar ongeveer 4000 personen deel aan de conferentie. Het publiek verschuift de laatste jaren van bosbeheerders en ingenieurs naar beleidsmakers en architecten.