Ga naar hoofdinhoud

Verontwaardiging in de houtbouw over item Nieuwsuur

    Bouwen met natuurlijke materialen groeit in populariteit maar het gaat nog niet snel genoeg. Met dat uitgangspunt voor een item in Nieuwsuur kunnen de meeste spelers in de hout- en biobased bouw wel leven. Maar de reportage van ruim 6 minuten die het actualtiteitenprogramma rond deze vraag maakte wekte toch wrevel.

    De reportage, die op 22 november werd uitgezonden als los item in de bredere uitzending van Nieuwsuur, is op dit moment nog hier terug te zien. Belangrijkste redenen voor de verontwaardiging, die op vrij beschaafde toon op verschillende plekken op LinkedIn werd geuit, was de portrettering van biobased bouwen. De cameraploeg was namelijk bij Ecodorp Boekel langs geweest om er de initiatiefnemer, Ab Vlens te interviewen en vooral ook om mee te lopen met John Verweij, die er al leeft maar nog volop aan zijn ecologische huis aan het klussen is. We zien hem rondklossen in zijn zelfbouwhuis, dat geĆÆsoleerd wordt met grove stro, afgewerkt met leem en met hergebruikt materiaal van spijkerstof. De bebaarde bewoner maakt ook gebruik van een composttoilet. Ecodorpen zijn er nog maar weinig, concluderen de reportagemakers, daarmee suggererend dat Ecodorpen model staan voor biobased bouwen.

    Vooral dat stuitte de meeste reageerders tegen de borst. Want de vele houten woningen met biobased isolatie die tegenwoordig al dan niet compleet geprefabriceerd uit de huizenfabrieken en timmerfabrieken komen lijken niet op dit soort diep-ecologische gebouwen. En het zijn deze huizen die het verschil zouden kunnen maken in de woningbouw. Voor deze stelling hadden de makers van het item geen voorvechter kunnen vinden. Er werd een professor uit Utrecht sprekend opgevoerd, Martin Hajer, die niet erg ingevoerd lijkt in de nieuwste ontwikkelingen en pleit voor een experimenteerprogramma van een jaar of vijf naar de haalbaarheid en schaalbaarheid van houtbouw, en verder een functionaris van bouwbedrijf Koopmans, Kristian Makkinga, die om onduidelijke redenen aangaf dat bouwen met biobased materiaal niet altijd de beste oplossing is (Koopmans is natuurlijk, met name via geWOONhout nadrukkelijk betrokken bij de seriematige bouw van houten huizen.). Pas helemaal aan het eind zien we 3D modules die er min of meer gelikt uitzien. Dat is bij Dun Agro, dat huizen produceert op basis van kalkhennep uit eigen teelt.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer