De elf houten stadsvilla’s van vier verdiepingen, gegroepeerd in twee gebouwen, aan de Dobbelmannweg in Nijmegen, Hortus Ludi, hebben de tweejaarlijkse Nijmeegse Architectuurprijs gewonnen. Onder andere de toepassing van hout werd door de vakjury toegejuicht.
Hortus Ludi staat op een plek waar vroeger een kloostertuin stond met dezelfde aanduiding. Het oorspronkelijke, ca 100 jaar oude kloostergebouw staat verderop. Kloosters hadden opeenvolgende tuinen: voor voedsel, voor medicijnen en voor ontspanning, ludi in het latijn. Architectuur MAKEN uit Rotterdam ontwierp de gebouwen in samenwerking met Dura Vermeer die ermee de tender van de gemeente Nijmegen voor het bouwplot won. Er was geen sprake van uitgebreide eisen, een appartementencomplex met meer bewoners van minerale materialen had ook gemogen.
De vakjury van de Nijmeegse architectuurprijs prijst de beslissing van Dura om in hout te gaan bouwen en grote stadswoningen aan de wijk Hazenkamp toe te voegen. De woningen hebben een kleine eigen tuin maar veel gezamenlijk groen. Ze delen een gemetseld poortgebouw, waardoor alle adressen aan de Dobbelmannweg gelegen zijn (wel een eis van de gemeente).
Biobased materiaal, natuurinclusief gewaardeerd door Nijmeegse Architectuurprijs
De gebouwen zijn geheel opgebouwd uit gelamineerde kolommen en liggers, met vloeren en wanden van CLT. De gevelbekleding is vurenhout. GeĆÆsoleerd zijn de woningen met traditioneel isolatiemateriaal, de wanden hebben een brandwerende beplating aan de buitenzijde, onder de houten bekleding. De woningen zijn hoog en ruim maar hebben een bescheiden plattegrond. Er is daarom veel gedeelde open ruimte, de binnentuin grenst aan een kerkhof en aan andere tuinen, ook buitenom zijn tuinen. Dat, plus de zwaluw- en vleermuisopeningen in de sierrand langs het dak, maken het een zeer bioinclusief gebouw dat in zijn vormgeving aansluit bij de van oorsprong Katholieke gebouwen in de directe omgeving. Beide aspecten worden ook de vakjury gewaardeerd.
Het Houtblad beschreef Hortus Ludi in een projectreportage toen het net was opgeleverd, februari 2023.
Er was ook een publieksprijs bij de Nijmeegse Architectuurprijs. Die viel toe aan de grootscheepse verbouwing van de oude VASIM-fabriek, door projectontwikkelaar Lignotto. Die ontwikkelaar is in houtkringen bekend vanwege de twee kantoorgebouwen onder de naam Houtwerk die het in Utrecht realiseert en de realisatie van Nederland hoogste hout-hybride gebouw HAUT, in Amsterdam.