Ga naar hoofdinhoud

Rijksvastgoedbedrijf gaat vanaf 2023 circulariteit eisen bij bouwopdrachten

    Losmaakbaarheid wordt een vaste eis bij aanbestedingen van het Rijksvastgoedbedrijf. Het maakt deel uit van strengere circulariteitseisen bij alle nieuwbouw-, onderhouds- en renovatieprojecten. Het explicieter doel is om in 2030 het gebruik van niet-duurzame materialen zoals beton, staal en baksteen te halveren en hergebruik te stimuleren.

    Het Rijksvastgoedbedrijf ziet deze strengere eisen in het licht van de Milieu Prestatie Gebouw (MPG), maar gaat verder van de wettelijke minimumnorm. De MPG-norm is immers de graadmeter voor de totale milieubelasting van een gebouw. De overheidsopdrachtgever vindt dat de huidige eise van 0,9 relatief makkelijk te halen is en onvoldoende de duurzaamheid stimuleert.

    Droge verbindingen

    Losmaakbaarheid van het gebouwontwerp wordt een extra beoordelingspunt. Een gebouw moet relatief makkelijk weer uit elkaar gehaald kunnen worden. Zodat gebouwdelen, bijvoorbeeld gevels, vloeren, daken of draagbalken, in zijn geheel opnieuw te gebruiken.

    Het doel is om in het gebouwontwerp ‘natte verbindingen’, zoals vloeren en wanden die op de bouwplaats aan elkaar worden gestort of gelijmd, zoveel mogelijk te laten plaatsmaken voor ‘droge verbindingen’ die bijvoorbeeld zijn vastgeschroefd en daarom makkelijk weer zijn los te maken.

    Downcycling’ vs ‘upcycling’

    Verder worden opdrachtnemers beloond bij aanbesteding van grootschalige renovaties voor het gebruik van zo min mogelijk nieuw materiaal. Nieuw materiaal dat toch wordt gebruikt moet zoveel mogelijk herbruikbaar zijn of biobased zijn. Daarnaast worden partijen beloond voor het hergebruiken van de materialen die uit het te renoveren pand komen.

    Bij sloopprojecten wordt vóór de aanbesteding per project in kaart gebracht wat de kansen zijn voor hergebruik van verschillende materialen en gebouwdelen. Bouwbedrijven geven vervolgens op basis van het onderzoek aan wat zij van het slooppand op welke manier willen hergebruiken.

    Aannemers krijgen bij de aanbesteding van sloopprojecten minder punten voor ‘downcycling’, bijvoorbeeld als betonnen vloeren worden vermalen tot gruis. Voorstellen voor ‘upcycling’, bijvoorbeeld direct hergebruik van beton-, stenen- of staalelementen, leveren extra punten op.

    Inbouwpakketten

    Veel materiaal zit bij het RVB in de inrichting van de gebouwen. Ook voor de zogenaamde ‘inbouwpakketten’ worden vanaf 2023 aanvullende circulariteitseisen gesteld. onder andere waar het de de inzet betreft van een minimum aandeel van ‘biobased’ en hergebruikte materialen.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer