Het resultaat zal in het Zweedse Göteborg de viering van het 300-jarig bestaan van de stad opluisteren. De studie en realisatie deden studenten van deplaatselijke Chalmers University in samenwerking met studenten van de TU in Augsburg. De vorm lijkt bekend, de details zijn heel bijzonder.
De constructie werd gemaakt van balkjes van gelijke dikte, die werden gezaagd door een robot met Ă©Ă©n zaagblad. Leiding aan het project gaf de Duitser Christopher Robbeler, hoogleraar in digitaal ontwerp en productie in Augsburg en bekend van de schroefloze schuilhut van kastanjehout die hij eerder realiseerde.
In deze vrij grote constructie, -mensen moeten er onderdoor kunnen lopen, het krijgt nog een regenvast dak en wordt een soort paviljoen-, zijn wel schroeven toegepast. Maar het is in principe een reciprocale constructie: de balkjes steunen allemaal op elkaar af en vormen zo samen het bouwwerk. Opvallend is dat er maar weinig connectiepunten zijn waar veel balken in Ă©Ă©n punt bij elkaar komen. Er zijn door het met computers uitgedokterde design helemaal geen grote stalen platen of beugels nodig.
Robbeler in een post op LinkdIn over dit onderwerp, die we onvertaald laten:
The primary topology of the shell are planar polygonal facets where always 3 edges are joined, therefore a constant distance offset for the thickness of the shell is possible. Within these polygonal segments, cross bracing is achieved through a reciprocal configuration of wood beamsDue to the freeform geometry of structurally optimal shell shapes, diagonals within the polygons cannot directly connect corners. Joining the cross-bracing elements in the center of the polygons with a reciprocal node allows for stronger joints compared to connecting 5,6 or 7 beams in a single point. This allows for strong nodes throughout the structure, without the use of metal plates or brackets.