Ga naar hoofdinhoud

Rapport: utiliteitsbouw lang niet circulair genoeg

    De bouw van kantoren, magazijnen en bedrijfsgebouwen, de utiliteitsbouw, is verre van circulair. Voorzover er verbeteringen gaande zijn zitten die vooral in het duurzamer produceren van toeleverende industrie. Een rapport in opdracht van de overheid concludeert dat ‘drastische optimalisatie’ geboden is.

    De onderzoekers rapporteren in ‘Utiliteitsbouw binnen planetaire grenzen‘ opgesteld in opdracht van van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam, dat de utiliteitsbouw onvoldoende bijdraagt in de doelstelling (vanuit de Parijse akkoorden) om 50 procent minder CO2 uit te stoten.
    Er staan in ons land ongeveer een miljoen utiliteitsgebouwen, er wordt ongeveer evenveel aan gerenoveerd, gesloopt en nieuw gebouwd als in de woningbouw stellen Alba Concepts, Metabolic, Coppr 8 en NIBE, die het rapport gezamenlijk opstelden. In het rapport is het energieverbruik van de de gebouwen, waar ook grote reductiedoelen liggen, buiten beschouwing gelaten, het gaat om bouwmaterialen en -methodes.

    De onderzoekers onderscheiden drie manieren om de utiliteitsbouw meer circulair te maken. De eerste is het verlagen van de CO2-uitstoot van toeleveranciers en hun producten. Dat zal een reductie van 12 procent van de CO2-uitstoot in 2030 vergeleken met de huidige situatie kunnen opleveren. De andere methodes zijn nog weinig hoopgevend: het toepassen van meer hergebruikte materialen in de utiliteitsbouw en het meer toepassen van biobased materialen zijn naar verwachting goed voor 0,9 % en 0,7% CO2-reductie.

    Grootste zorgenkindje is de bouw van grote distributiecentra in ons land. Daar gaat veel beton en vooral staal in en weinig hergebruikt of biobased materiaal. De sector is met 16 Megaton CO2-uitstoot goed voor ongeveer de helft van de CO2-uitstoot in utiliteitsbouw.
    De onderzoekers concluderen dat de utiliteitsbouw niet circulair genoeg is en dat er ook weinig reden is te aan te nemen dat die zonder maatregelen dat wel zal gaan worden. Er zou daarom over het beperken van de utiliteitsbouw nagedacht moeten worden.

    Vind hier het rapport Utiliteitsbouw binnen planetaire grenzen

    Lees ook:

    In Lelystad komt een biobased logistiek centrum van 155.000 vierkante meter

    Projectbeschrijving uit Het Houtblad, sectie Utiliteitsbouw

    Projectbeschrijvingen Het Houtblad, sectie Instellingen

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer