In een recent verschenen rapport in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt adviesbureau Arcadis een inventarisatie van biobased bouwmaterialen, zowel voor de Bouw als voor de Grond-Weg en Waterbouw.
In het rapport, met de titel ‘De urgente belofte van biobased bouwen‘, wordt expliciet niet ingegaan op houtbouw. Die, zo stellen de auteurs, is al aan een opmars bezig en over hout als biobased bouwmateriaal is al relatief veel bekend. Het Arcadis-rapport gaat in op een groot aantal andere materialen van natuurlijke oorsprong en dus hernieuwbaar, die op korte termijn moeten gaan helpen de Nederlandse bouw circulair te maken. Dat dit niet puur door hergebruik van bouwmateriaal gerealiseerd kan worden is algemeen bekend.
Het rapport (69 pagina’s plus bijlagen) onderscheidt de GWW-sector, waar vooral geĂ«xperimenteerd wordt met het bijmengen van biomassa bij de productie van beton en asfalt, en de Bouw en Utiliteitssector. Daar worden producten als stro, hennep, lisdodde, olifantgras en bermgras als isolatiemateriaal ontwikkeld. Het rapport geeft aan welke producten er zijn, wat hun potentie is en wat hun voordelen zijn en somt een aantal uitdagingen en belemmeringen op waardoor deze materialen nog niet grootschalig worden ingezet.
De alghele tendens van het rapport is dat verschillende materialen al op heel korte termijn veel massaler kunnen worden ingezet. Overheden en maatschappelijke organisaties zouden dit kunnen stimuleren door regelgeving en door de inzet van het materiaal in eigen opdrachten uit te vragen.
[…] In dat licht lijkt de biologische houtvezelplaat van Finsa een stuk minder spectaculair. Toch is het bijzonder dat de fabrikant er in geslaagd is om de vezels, een bijproduct van zagerijen, te binden met een lijm die niet alleen formaldehyde vrij is of isocyanaten bevat, maar ook nog eens in het geheel niet van fossiele grondstoffen gemaakt is. Daarentegen wordt er gewerkt met een NAF-lijm (Non Added Formaldehyde), die uit boomschors gewonnen wordt. Deze biohars wordt met de vezels verbonden in een Steam Injection Press system waardoor een MDF ontstaat met vochtweringsklasse V100. Het MDF is dus geheel biobased. […]
[…] in vochtige ruimten en andere binnentoepassingen in meubels en interieur. Bijzonder aan het biobased materiaal is dat het niet alleen formaldehydevrij is en ook geen isocyanaten bevat maar ook verlijmd […]