De kersverse ingenieur civiele techniek Siri Qvist studeerde af met een scriptie waarin de balans wordt gezocht tussen zo circulair mogelijk bouwen en brandveiligheid. Ze won er de scriptieprijs van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid mee.
De prijs wordt uitgereikt door het NIPV in samenwerking met de Vereniging van Brandveiligheidadviseurs (VVBA), die hebben qualitate qua een interesse in scripties over brandveiligheid, dus is de winst ook weer niet zo verwonderlijk (al waren er meer genomineerden).
Economisch bouwen versus brand
Inhoudelijk is de paper van Qvist interessant. Ze schreef hem onder begeleiding van Geert Ravenshorst, Henk Jonkers en Hoessein Alkisaei van de TU Delft en Yvonne Wattez en Pascal Steenbakkers van het ‘Fire Team’ van constructiebureau Arup.
Uitgangspunt is de vaststelling dat wie zo circulair mogelijk wil bouwen, dus biobased en zo economisch mogelijk met materiaal, zeker bij hoogbouw aanloopt tegen brandveiligheidsvoorschriften. In het geval van de paper dan vooral voor wat betreft de constructieve veiligheid. Veelgebruikte manieren om daar aan te voldoen is het hout wegwerken achter wanden van gipsplaat en/of het aanleggen van materiaalintensieve sprinklersystemen.
Bouwmaterialen spaarzaam inzetten
Qvist integreert in haar thesis deze twee ‘veiligheidsproblemen’: die van het vastgoed dat goed beschermd moeten worden tegen brand en die van de inzet van bouwmateriaal, dat om de wereld te behouden zo biobased mogelijk moet zijn (dus hout voor de constructies) en zo spaarzaam mogelijk moet worden ingezet.
Model met basisontwerpen houthoogbouw
Qvist zet gedegen theoretisch onderzoek om in een welberekend model waarin beide aspecten met elkaar verweven zijn. Dat model laat ze los op basisontwerpen voor gebouwen van verschillende hoogten. Het bekende brandgedrag van (kruislaag-)hout neemt ze daarbij mee in de beschouwing.
De scriptie is te vinden op de site van de TU.
‘Een van Qvists conclusies is: vanuit het oogpunt van materiaalimpact is het bij kleine compartimenten, vanaf 7 bouwlagen beter om een sprinkler te gebruiken in vergelijking met het brandwerend bekleden (zie grafiek hier onder). Bij deze analyse gelden vele variabelen die van grote invloed zijn op de uitkomst zoals de omvang van het compartiment, de hoeveelheid zichtbaar hout en de gebouwhoogte dus deze conclusie is niet te extrapoleren naar andere ontwerpen.
De scriptie geeft een nieuwe methode om brandveiligheidsmaatregelen te beoordelen vanuit een duurzaamheidsperspectief, uitgedrukt in indicatieve economische- en milieukosten. Het aspect life safety is in dit onderzoek in mindere mate meegenomen, waardoor de onderzoeksresultaten niet zonder aanvullende risicoanalyse toepasbaar zijn in de fire safety engineering.’
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2022/06/plaatje-2-1024x868.jpg)