Ballast Nedam Development gaat bij wijze van pilot de CO2-opslag in gebouwen die gemaakt zijn van biobased materiaal aanbieden op de internationale markt. De verkoop van de eerste opslag-eenheden, in het project Natuurhuis, is vandaag begonnen.
De ontwikkelaar participeert in een onderzoek van Climate Cleanup, een organisatie die sinds 2020 werkt aan het kapitaliseren van CO2-opslag. Gebouwen die in aanmerking komen voor de verkoop van CO2-opslag dienen meer CO2 op te slaan dan ze uitstoten in het bouwproces en tenminste 100 jaar te blijven staan. Climate Cleanup relateert zijn berekeningen aan bestaande nationale en internationale methoden en standaarden. De bedoeling is om met deze handel de betaalbaarheid van biobased en duurzame woningen te vergroten.
Natuurhuis als eerste
Ballast Nedam brengt als eerste het nog te bouwen ‘Natuurhuis’- project via dit systeem op de markt, acht woningen in eigen ontwikkeling in Heeze, ontworpen door architecten|en|en die een houten draagconstructie gaan krijgen, een isolatie van stro en een buitenschil van natuurlijke materialen (houten gevelbekleding, grasdak). Het marktsysteem werkt met de verkoop van (deel-)certificaten aan kopers die willen investeren in natuurvriendelijke, langdurige CO₂-opslag, bijvoorbeeld ter compensatie van hun eigen onvermijdbare CO₂-uitstoot. Alle transacties worden vastgelegd in een openbaar register, zodat elke euro daadwerkelijk naar opgeruimde CO₂ gaat.