De Rijksoverheid garandeert de investeringen van woningcorporaties die flexwoningen laten bouwen en na 15 jaar geen kans zien om die opnieuw te plaatsen. Dit heeft volkshuisvestingsminister Hugo de Jonge vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.
De ‘FinanciĆ«le herplaatsingsgarantie flexwoningen‘ is de uitkomst van overleg tussen de Rijksoverheid, de gemeenten (Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG) en de woningcorporaties (Aedes). Flexwoningen worden gezien als een bouwwijze en woonvorm waarmee de woningnood in Nederland snel kan worden aangepakt. Corporaties gaan ze bouwen, gemeenten hebben voor flexwoningen, die meestal 10-15 jaar blijven staan, vaak wel ruimte beschikbaar.
De investering in goede flexwoningen is zo hoog dat die niet binnen die 15 jaar concurrerend is af te schrijven. Terwijl bij de plaatsing van de woningen vaak nog geen zekerheid is of en waar ze na de eerste vestiging naartoe kunnen verhuizen. Om investeren in flexwoningen toch aantrekkelijk te maken voor corporaties trekt het ministerie nu 220 miljoen euro uit. In gevallen waarin geen locatie in dezelfde gemeente en zelfs niet in een andere gemeente gevonden kan worden springt het Rijk bij om de corporaties schadeloos te stellen.
8000 flexwoningen
Deze regeling lijkt het voorlopig sluitstuk op het stimuleren van flexwoningbouw door minister Hugo de Jonge. Eerder stelde hij als een Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting in en trok 100 miljoen euro uit voor de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen. Daarvan is op 15 november 25% toebedeeld, het overige deel volgt volgens het ministerie nog dit jaar. Aedes start binnenkort een inkoopopdracht voor minstens 8.000 flexwoningen. De corporatiekoepel zou ook van plan zijn om deze vorm van gezamenlijke inkoop te herhalen als het effectief blijkt. De ambitie is om eind 2024 zo’n 37.500 flexwoningen gerealiseerd te hebben.
Niet alleen houtbouw
Flexwoningen worden doorgaans industrieel, seriematig en modulair gemaakt. Verschillende houtbouwers maken dit soort modulaire flexibele woningen. Er zijn ook andere flexbouw-woningconcepten. Over de toe te passen bouwmaterialen bij de gewenste flexwoningen of over de duurzaamheid ervan is, zover bekend, niets vastgelegd.
Namen bekend
Nagekomen: inmiddels heeft de overheid bekend gemaakt wie de bedrijven zijn die de eerste tranche van 2000 flexwoningen mogen gaan leveren. Het zijn: Daiwa House Modulair, Barli, Plegt-Vos, Hegeman Bouw & Infra, Klein Units, Peters, Wagenbouw Bouwsystemen, Smart Life en Reboxd