Een groep Britse onderzoekers deed grondig onderzoek naar de herbruikbaarheid van hout door het toe te passen in CLST, Cross Laminated Secundary Timber. De resultaten zijn belangrijk voor het hoogwaardig hergebruik van hout.
Zoals te verwachten zat veel van de uitdaging in het selecteren en beoordelen van het hergebruikt hout zelf. Een belangrijke vraag was of de beoordeling van de ‘oude’ stukken hout ook een voorspelling kan zijn voor de sterkte van de uit die delen samengestelde gelamineerde bouwdelen. De onderzoekers maakten het zich niet makkelijk door de stukken te hergebruiken hout expres uit drie verschillende ‘oogstplaatsen’ te halen. Deze delen werden visueel beoordeeld (waarna een aantal balken afvielen), afgekort om van verbindingsmiddelen af te komen en daarna nog eens grond nagelopen om kleiner spijkers, schroeven en andere onregelmatigheden.
Daarna werd het geoogste hout grondig op heel veel verschillende manieren getest. Daarna werden er vijftien grote platen CLST mee gemaakt. Er is al aardig wat onderzoek gedaan naar hergebruikt hout in CLT maar dan aan de buitenkanten omgeven met ongebruikt hout. Daaruit bleek al dat de sterkte van het CLT nauwelijks onder doet voor CLT dat geheel van nieuw hout gemaakt is. Het idee is dat kruislaaghout gemaakt zou kunnen worden op plaatsen waar geen houtproductie beschikbaar is maar wel hout uit slooppanden te verkrijgen is. De onderzoekers onderwierpen de platen CLST aan uitgebreide standaardtesten voor het bepalen van druk- en trekkrachten.
Goede voorspeller
De resultaten laten zien dat de beoordeling van het samenstellende hout een goede voorspeller is voor de sterkte van het samengestelde hout. En dat onder de juiste omstandigheden CLST niet (veel) onder hoeft te doen voor CLT uit deels hergebruikte en CLT uit geheel nieuwe lamellen.
Het onderzoek is free-acces en via deze link te vinden.