Ga naar hoofdinhoud

Noors onderzoek: oud hout prima toepasbaar in nieuw CLT en glulam

    Het kruislaaghout na beproeving

    Vermits recht genoeg en droog genoeg is vurenhout dat eerder gebruikt is prima te verwerken tot CLT of glulam. Dat heeft het Noorse NTI overtuigend aangetoond. Nu is het zaak vaart te maken met Europese regelgeving en standaardisatie.

    Het onderzoek werd gedaan in het kader van Build-in-Wood, een zogenaamd Horizon 2020-project van de Europese Unie. De EU heeft deze projecten opgericht om onderzoek te doen en innovaties te stimuleren voor een circulaire economie.

    Het Norwegian Institute of Woodtechnology (NTI). De onderzoeksgroep werkte samen met een afvalverwerkings- en recyclingsbedrijf, Ragn Sells. Dat bedrijf leverde planken en balken uit sloop, op maat gezaagd en ontdaan van verf en spijkers of schroeven. Ook werden planken gebruikt die normaal als ‘zaagafval’ uit zagerijen zouden zijn afgevoerd. En er zijn proeven gedaan met planken met een gat er in.

    Belastingproeven CLT


    De planken werden geïnspecteerd op vochtigheid en buigsterkte. De planken, van het formaat100x150x2400 mm, werden als middenlaag in een vijflaags plank kruislings verlijmd tot CLT. (Het bericht van Build in Wood spreekt van vijflaags CLT, de wetenschappelijke poster ((zie link in bericht)) van drielaags, red). Met het zo vervaardigde bouwmateriaal werden verschillende belastingsproeven gedaan. Die toonden aan dat dit CLT vergelijkbaar presteerde als CLT van ‘virgin’ grenen. Voor de elasticiteit van CLT zijn namelijk vooral de buitenste lamellen, in dit geval ‘verse’ planken, van belang. Voor de druk- en schuifkrachten is de breedte van de tussenliggende planken belangrijker dan hun overall sterkte.

    Aanbevelingen

    De onderzoekers wijzen er op dat de kwaliteit van de planken gestandaardiseerd zou moeten worden. In het onderzoek werd 44 procent van de aangeleverde planken afgekeurd nadat er verschillende metingen en visuele inspecties op gedaan waren. Dat zou in het geval van massaal hergebruik van hout in CLT en glulam aan regels en normen gebonden moeten worden, het liefst meteen op Europese schaal. Ook zou voor het op industriële schaal verwerken van sloophout innovaties moeten komen die het reinigen en ontdoen van schroeven sneller kunnen laten verlopen.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer