In de bouw zijn alle partijen gewend om met deadlines te werken. Sommige deadlines zijn ‘zacht’, ze kunnen met enige druk verschoven worden. De deadline van de Nationale Houtbouwprijs is dat niet. Op zondag 1 september, om 24:00 uur, dienen alle projecten die meedingen ingezonden te zijn.
Het zijn de projecten die de eigenlijke deelnemers zijn in de competitie om de Nationale Houtbouwprijs. Bouwprojecten zijn altijd een gezamenlijke prestatie. Daarom mag iedere betrokkene een project inzenden. De praktijk leert dat dat in overgrote meerderheid door de architect gedaan wordt. Heel soms is het de opdrachtgever, soms het bouwbedrijf, de houtleverancier of de constructeur. Het is aan te raden om dit even af te stemmen, aan meerdere inzendingen voor hetzelfde project heeft niemand iets.
Drie categorieën om in te zenden
De Nationale Houtbouwprijs kent 3 categorieën waardoor alle houtbpuwprojecten een goede kans maken om tenminste in hun eigen categorie te winnen. Seriematige woningbouw, waar het gaat om herhaalbaarheid, werken binnen budget, het bedenken van superslimme productiemethodes, soms om tijdelijke bewoning, is immers best lastig te vergelijken met het eenmalig realiseren van een droomhuis voor een particuliere opdrachtgever. Of met een bedrijf of instelling die een kanoor- of productieruimte laat optrekken uit hout. Toch zal de jury, en zal het stemmende publiek, ook die uiteindelijke keuze moeten maken, voor de overall-award en voor de Publieksprijs. In afgelopen edities is gebleken dat dat mogelijk is. Dan gaat het om de ‘wow’ factor, zowel op esthetisch vlak maar evenzeer op technisch vlak: welke keuzes zijn gemaakt, hoe is de constructie uitgevoerd? Wordt er zó vakmatig gekeken, dan kan leiden tot heel verrassende winnende gebouwen.
Uitreiking op de Houtdag, 12 november
Deelname aan de Nationale Houtbouwprijs is kosteloos en levert alleen maar op: zodra je project wordt toegelaten tot de voorselectie maak je al kans op de publieksprijs, want alle projecten die de vakjury goedkeurt dingen daarin mee. Wordt je project genomineerd dan is de exposure nog veel groter, om maar te zwijgen van de uiteindelijke winnaars. Bijvangst is dat de uitreiking van de awards zal zijn op de Houtdag, op 12 november in Apeldoorn, dat is een inhoudelijk dagcongres over houtbouw met nationale en internationale sprekers, met als apotheose de uitreiking van de prijzen voor het beste houten gebouw van Nederland.
Enthousiast geworden? Twijfel niet langer en zend je houtbouwproject in vóór 1 september 24:00 uur.