Door nieuwbouwwijken integraal duurzaam te ontwikkelen kan het verbruik van energie zeker 75 procent lager liggen. Dat schrijft ingenieursbureau Sweco in een rapport getiteld ‘Circulair city transformation’. Het rapport is een uitwerking van een ontwerp voor een duurzame wijk in Zweden voor 6000 mensen tot een stad van 90.000 inwoners.
Het rapport bespreekt ‘5 wegen en 15 acties om tot circulaire stedelijke omgevingen te komen’. Het is een voorzetting van een Zweeds project dat Circular City District heette en een exercitie was in het verkennen van mogelijkheden om steden duurzamer te maken in energieverbruik, CO2-uitstoot en circulariteit.
Een belangrijk uitgangspunt in dit rapport is de holistische benadering van stadsuitbreiding. De stad is geen verzameling naast elkaar gebouwde gebouwen, maar een eco-systeem waar alles in elkaar kan grijpen. Opslag van CO2 in bouwmateriaal is slechts één van de vormen om duurzame steden te bouwen, door mobiliteit beter in te richten en elektrisch te maken kan tot 97 procent CO2-uitstoot vermeden worden. Ook voorzien de ingenieurs dat de steden van de toekomst eigen energie opwekken en plaatselijk voedsel produceren. De afvalstromen worden gerecycled en op vele manieren hergebruikt.
Het rapport is hier te vinden.