Het Amsterdamse architectenbureau NEXT heeft een eigen houten gebouw in aanbouw bij wijze van case studie opnieuw ontworpen met de vraag of het nog duurzamer en ook goedkoper gebouwd zou kunnen worden. De conclusie leidt tot een ‘spin off’: NEXT Natuurlijk.
Grote winst in termen van kosten en van duurzaamheid bleek te halen uit een besparing op de installatie. Waar de Amsterdamse architecten een zeslaags woongebouw in het project Roof Garden Amsterdam op dit moment laten bouwen met een aardwarmtepomp en vloerverwarming, zou datzelfde gebouw ook, blijkt uit de studie, ook toekunnen met een lucht/luchtwarmtepomp, mits de kierdichting optimaler is en de (biobased) isolatielaag dikker wordt ingetekend. Dat levert onder veel meer ook milieuwinst op voor de vloeren, waar geen cementdekvloer meer hoeft te worden aangelegd.
Kalkhennep als oplossing
Qua duurzaamheid blijkt NEXT ook zeer gecharmeerd van eenn kalkhennep gevel met een leemstuc-afwerking. ‘Die scoort zeer goed op CO2-reductie. Bovendien zorgt de massa voor een (biobased) thermische buffer die bij warme temperaturen de koellast aanzienlijk verlaagt. Verder is kalkhennep vochtregulerend en niet-toxisch. Met een gevel van kalkhennep komen de investeringskosten in onze case study helaas nĂ©t duurder uit. Kosten die binnen een paar jaar worden terugverdiend. Een HSB-gevel met biobased isolatie (houtvezel of vlas) is al wel direct concurrerend met steen- of glaswol. De thermische buffercapaciteit van bijvoorbeeld houtvezel is wel lager dan dat van kalkhennep maar nog steeds hoger dan die van steenwol of PIR. Qua CO2-uitstoot zijn zowel houtvezel als vlasisolatie een grote verbetering ten opzichte van deze traditionele isolatiematerialen.’
De studie van NEXT is ook gedaan met het oog op de toekomst, de carbon footprint van het houten gebouw van Roof Garden is in de studie namelijk zo omvattend mogelijk berekend. Deze komt uit op 170 kg CO2eq/m2 (exclusief biogene CO2 opslag), terwijl de Paris Proof-norm voor 126 kg CO2/m2 in 2030 bedraagt. Daarom zijn verdergaande optimalisaties in gebouwen van hout noodzakelijk.
NEXT Natuurlijk verdergaand ontwerpen
NEXT stelt zich ten doel om koploper te worden bij deze meer Paris proof manier van bouwen. Het kantoor stuit op terughoudende opdrachtgevers die de business case niet haalbaar achten. Binnen het nieuwe bedrijfje NEXT Natuurlijk wordt samengewerkt met ENS engineers (constructie, parametrisch ontwerp), Bouwnext (installatie- en passiefhuisontwerp) en Vitruvius bouwkostenadvies die ook aan de casestudie hebben meegewerkt. Er wordt een kit of parts ontworpen en het idee is om bij een bouwaanvraag al veel verder in het ontwerpproces te gaan om zo gefundeerde gegevens te kunnen leveren over de kosten en de duurzaamheid van het ontworpen gebouw.