Een groot aantal aanbevelingen die samen ‘myriaden’ aan veranderingen inhouden zijn nodig volgens een gisteren gepresenteerd rapport: Circularity Gap, Built Environnement, The Netherlands. Anders wordt de bouwsector niet circulair, wat om veel redenen wel wenselijk is.
Het gisteren gepresenteerde rapport is een nadere, plaatselijke en meer branchegerichte uitwerking van het eerder dit jaar verschenen Circularity Gap Report 2022. Daarin werd al aangegeven dat de gebouwde omgeving een grootverbruiker van materialen is en er weinig van hergebruikt.
Het nu verschenen rapport, opgesteld door ‘impact organisatie’ Circle Economy, met financiële steun van Investeringsfonds De Hoge Dennen en de Goldschmeding Foundation, concludeert dat het ook in Nederland, ondanks ambitieuze doelen, nog niet goed gesteld is met circulariteit in de bouw. Slechts 8 procent van de materialen wordt hergebruikt. Een getal van 88 procent dat wel genoemd wordt blijkt te slaan op het downcyclen van bouwmateriaal: puin en granulaat dat zijn weg vind in de wegenbouw.
Het rapport (59 pagina’s plus aanhang) komt tot 5 hoofdaanbevelingen die moeten leiden tot een cascade van drie manieren van duurzamer bouwen: 1 hergebruik van bestaand materiaal, 2 bij gebruik van nieuw materiaal biobased materiaal kiezen en 3 bij gebruik van nieuw, niet-biobased materiaal dit materiaal zo duurzaam mogelijk winnen tegen zo laag mogelijke uitstoot bij winning en vervoer.
De aanbevelingen omspannen het opstellen van wet- en regelgeving die circulair en biobased bouwen tenminste even aantrekkelijk maakt als bouwen met ‘virgin’ materiaal en het actief uitvragen van duurzame bouwmethoden door de overheid, tot het gericht om- en bijscholen van de in de bouw actieve beroepsbevolking. Volgens het rapport zal de transitie naar een circulaire bouw enige verschuiving van arbeidssoorten opleveren (minder banen in industriëen die virgin materialen verwerken, meer in de urban mining en de digitalisering van het bouwproces). Er zal eerder meer hoogwaardige arbeid nodig zijn dan minder. Op alle niveaus zullen mensen in de bouw anders gaan werken.
[…] ‘Myriaden aan veranderingen’ nodig om Nederlandse bouw circulair te krijgen […]