Ga naar hoofdinhoud

Monumentale Multihalle wordt gerenoveerd

    De grootste houten vrije overspanning in vrije vorm ter wereld, de Multihalle in het Duitse Mannheim, gebouwd in 1975, zal worden gerenoveerd. Onlangs werd een onderzoek afgerond naar de daarvoor benodigde technieken.

    Het vijftig jaar oude bouwwerk, een ontwerp van de architect Frei Otto, bestaat uit een koepelachtige constructie van onderling verbonden houten balken met een grondomtrek in organische vormen. Het is dus geen halve bol maar een vrije vorm waarin ongebruikelijke krachtafdrachten plaatsvinden. De Multihalle is het grootste in zijn soort in de wereld en heeft veel bewonderaars. Het werd gerealiseerd in een tijd waarin er nog geen computerprogrammatuur beschikbaar was voor parametrische ontwerpen.

    Multihalle gerenoveerd


    De constructie van de Multihalle dient echter gerenoveerd te worden, vooral met het oog op de moderne brandeisen en voor het versterken van de stabiliteit. Voor het revitaliseren van dit bijzonder bouwwerk waren echter geen standaard methodes voorhanden. Daartoe verrichtte ingenieursbureau Fast+Epp in opdracht van en in samenwerking met de Wüstenrot Stiftung, een stichting die het herstel van monumenten bekostigt en bevorderd, vergaand onderzoek op drie testvlakken. Dat onderzoek, kosten 2 miljoen euro, is onlangs afgerond. De renovatie kan nu binnenkort beginnen, gaat zeker 5,5 miljoen euro kosten (waarvan het leeuwendeel door de bondsregering betaald wordt) en zal naar verwachting in 2027 gereed zijn.

    Het onderzoek van Fast+Epp richte zich op drie onderdelen, waarbij het in stand houden van de oorspronkelijke constructie van de Multihalle voorop stond. In één proefvlak werden verschillende manieren onderzocht om de constructie en de knopen te vervangen en te verstevigen. Onder andere met vervangende latten en afschuifverbinders. In een ander proefvlak werd onderzocht hoe een plaatselijke inzakking in de schaal het beste kan worden teruggebogen. Bij het derde proefvlak stond de verbinding tussen de constructie en de transparante gevelbekleding centraal.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer