Veel complexen van voetbalverenigingen stammen uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Ze zijn dus wel aan vervanging toe, maar leken altijd nog best te voldoen. Maar de energiecrisis in 2002, bij het begin van de Russische inval in Oekraïne, joeg de clubs op hoge kosten. De KNVB bedacht samen met de ING een plan om de clubs snel aan duurzame nieuwbouw te helpen.
De oplossing: een modulair houtbouwvoncept, ontworpen door Arons en Gelauff Architecten in Amsterdam, samen met ontwikkelaar van houten bouwsystemen Sustainer. Het idee is dat de clubs in het amateur voetbal op basis van hun wensen en budget zelf een sportcomplex samenstellen met deze modules. Het basismodel is een tweelaags gebouw met kleedkamers, een kantine en kantoorruimte. Dat kan uitgebreid worden met een tribune en tal van extra ruimten. In de soort en kleur afwerking kan volop gevarieerd worden om er zo een ‘eigen’ clubgebouw van te maken.
Groene financiering voor voetbal
Het idee is ontwikkeld door het duurzaamheidsprogramma De Groene Club van voetbalbond KNVB, een programma dat zich met verduurzaming van het voetbalspel bezighoudt. De houten gebouwen zijn uiteraard volgens de modernste normen geïsoleerd, waardoor er minder energieverbruik nodig is. Ze worden in fabrieken gemaakt waardoor er snel en goedkoop kan worden gebouwd. De ING heeft een Groenkrediet voor dit soort duurzame bouw en een website waar (besturen van) voetbalclubs meer informatie over de zakelijke kant en de procedurele stappen kunnen krijgen. Op verschillende media werd over dit voetbal plan bericht (een prima opsteker voor de houtbouw!) en kwamen penningmeesters van voetbalclubs aan het woord die tijdens de gascrisis opeens met duizenden euro’s per maand aan gestegen energiekosten te maken kregen.