Ga naar hoofdinhoud

Mobaco, zelfbouwpakket voor flexwoningen

    De Mocabo-a in het gebouw van de Greenwise Campus

    Het is genoemd naar Nederlands speelgoed dat vorige eeuw verkocht werd en waar kinderen woningen mee konden bouwen. Het nieuwe Mobaco, waarvan onlangs een prototype onthuld werd, is bedacht door de emeritus hoogleraren Michel Haas en Jos Lichtenberg en is in eerste plaats bedoeld als tijdelijke woning voor asielzoekers.

    Het originele Mobaco bestond uit bouwpakketten van hout en hard karton. Het werd tussen 1924 en 1961 geproduceerd. Het concept van Haas en Lichtenberg bestaat in de basis uit biocomposiet en is, indachtig de naam, ontworpen om zonder vakkennis, eventueel door de bewoners zelf, in elkaar gezet te worden.
    Het idee was oorspronkelijk een inzending voor een prijsvraag die door de toenmalige Rijksbouwmeester Floris Alkemade in 2016 samen met het COA werd uitgeschreven onder de naam ‘A Home Away From Home’. De vraag was om huisvestingsoplossingen te ontwikkelen waarmee kan worden ingespeeld op de onvoorspelbare instroom van asielzoekers. De oplossingen moesten een tijdelijk, veilig, sober en sociaal thuis bieden.

    Ook open veld of optoppen

    De Mobaco-a die nu gepresenteerd werd als proof of concept is sidns 7 februari en tot nader order te bewonderen op de Greenwise Campus in Emmen. Het is een modulair bouwconcept, dat bestaat uit een zelfbouwpakket van biocomposiet materialen en aanvullingen (add-ons). Het kan door twee personen in elkaar worden gezet. Met staven en knooppunten wordt een basis-frame gemaakt. Dat wordt ingevuld met vlakken die eventueel te maken zijn van lokaal beschikbaar materiaal. De onderdelen kunnen met elkaar te worden verbonden tot modules en zijn ook weer te demonteren. Door de modules te koppelen ontstaan verschillende wooneenheden, al dan niet met gemeenschappelijke ruimtes. De woningen kunnen worden gebouwd in open terrein, tussen bebouwing of op een plat dak.

    Mobaco-a is bedacht voor asielzoekers. Maar het concept biedt meer mogelijkheden. Denk aan studentenhuisvesting of onderkomens voor mensen met een nomadische woonstijl. Ook in gebieden waar door oorlog op rampspoed tijdelijk gebrek is aan woningen, kan het concept een oplossing zijn.

    Lees ook:

    Onze verzameling beschrijvingen van houtbouwconcepten

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer