Ga naar hoofdinhoud

Miljoenen voor ontwikkeling circulaire gevel

    De overheid stelt, via het Nationale Groeifonds, 2,8 miljoen euro beschikbaar voor een initiatief van een groot aantal branchepartijen om gebouwgevels circulair te maken. De partijen leggen daar eenzelfde bedrag bij in. Het moet leiden tot duurzamer gevels.

    De gezamenlijke gevelindustrie in Nederland is goed voor de bouw van 6,8 miljoen vierkante meter geveloppervlak per jaar. Het idee is om de gevels van zo duurzaam mogelijk materiaal te maken, die materialen op te slaan in een databank, die gevels bovendien losmaakbaar te ontwerpen Ć©n na einde gebruik uiteen te nemen en via een recycleersysteem te hergebruiken in nieuwe gevels.

    Dit complete systeem wordt Circulaire Geveleconomie genoemd. Vijf brancheorganisaties houden zich er mee bezig: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en de Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS). Er is al een website, en er is al veel voorbereid met de verschillende ministeries. Nu de subsidie is toegekend zal binnenkort een ‘Akkoord Circulaire Geveleconomie’ getekend worden, waarna verdere stappen zullen worden genomen.

    Het plan van aanpak voor de Circulaire Geveleconomie bestaat uit drie fases: vooronderzoek & inventarisaties, voorbereiding inrichting collectief retour systeem(en) en instandhouding. De brancheorganisaties betrekken hierbij uiteraard de aangesloten bedrijven.

    Het Nationaal Groeifonds, ter grootte van 100 miljoen euro, is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiƫn. Het fonds is bedoeld om publieke investeringen te doen die bijdragen aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer