Een Europees innovatiefonds, de Provincie Limburg plus enkele andere maatschappelijke instellingen leggen 1,7 miljoen subsidie in voor de ontwikkeling van circulaire rijtjeswoningen. Het geld gaat vooral naar innovatieve nieuwe materialen voor de verder houten woningen. Het project beslaat 2,6 miljoen euro.
Basis van de nieuwe circulaire woningen is het CubeHomes-concept van het gelijknamige bedrijf in Swalmen dat op dit moment vakantiewoningen, flexwoningen en losmaakbare permanente woningen van hout maakt. Andere betrokken bedrijven zijn SAM Panels in Venlo, dat isolatiemateriaal uit biobased grondstoffen maakt, de Maastrichtse tegelfabrikant Mosa die zich meer en meer richt op cradle-to-cradle producten, en Block Materials in Heerlen, een adviesbureau op het gebied van circulaire materialen. Verder is TNO erbij betrokken en verschillende onderzoeksinstellingen. De bedoeling is om een ‘100 procent Limburgs’ circulaire rijtjeswoning te ontwikkelen voor sociale huur. In 2025 moet het eerste prototype gereed zijn. Aanjager in het geheel is de Brightlands Chemelot Campus, een innovatie-hub in Heerlen die de innovatiekracht van de Limburgse economie stimuleert.
Haalbaar businessmodel
In het project wordt gewerkt aan de ontwikkeling van circulaire multifunctionele biobased (wand)panelen; energiebesparende ‘slimme’ circulaire ramen, circulaire losmaakbare tegelsystemen en
‘ultra efficiĆ«nt circulair isolatiemateriaal’.
Daarnaast wordt er, onder andere in samenwerking met de Rabobank, een haalbaar circulair verdienmodel en financieringsmodel ontwikkeld. Met als doel hoge kwaliteit voor een lage prijs te leveren aan de eindgebruikers.
De modulaire, circulaire rijtjeswoningen worden gedurende het project in een reƫle omgeving gedemonstreerd. Er wordt met open source informatie gewerkt en het plaatselijke MKB wordt bij het project betrokken. Ook worden de projectactiviteiten gebruikt om draagvlak te creƫren in de markt, en studenten en scholieren kennis te laten maken met circulaire bouw.
De financiering van dit project voor circulaire rijtjeswonigen bestaat deels uit eigen inleg van de deelnemende bedrijven, deels uit tijd, uren en dergelijke van verschillende instituten, meer dan 9 ton van het EFRO-fonds (Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling) en bijna 4 ton van de provincie Limburg.
Lees ook:
Eind 2024 oplevering 120 houten huurwoningen op Texel
Rabobank wil 10K tijdelijke huizen uit de fabriek realiseren