Als aanvulling op het Brainergry Park ontwikkelde Julius Taminiau Architects de ‘Startup Village Jülich’ met kleurrijke kantoorunits. Het dorp voor beginnende bedrijven maakt hiermee onderdeel uit van een 7 hectare groot bedrijvenpark dat zich richt op de energietransitie. Een kleurrijk en dynamisch dorp bovendien dat qua uitstraling sterk contrasteert met de meer formele, orthogonale, witgekleurde architectuur van het park. Onlangs werd fase 1 van de Startup Village voltooid. De overwegend positieve reacties maakt de weg vrij voor fase 2 die naar verwachting 2025/2026 zal zijn voltooid.
De Startup Village is gebaseerd op een zeshoekig raster dat plaats biedt aan modulaire kantoorunits voor startups. Door deze kantoorunits te groeperen, kunnen de startende bedrijven eenvoudig met elkaar in contact komen en eventueel samenwerken. Mogelijk ontstaan hierdoor innovaties die een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de energietransitie. In het hart van de gemeenschap ligt het hoofdgebouw dat onder meer opvalt door zijn ruime afmetingen en een groendak.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2024/12/J2ulius-Taminiau-Architects-Startup-Village-28-826x1024.jpg)
Met de kleurrijke modulaire eenheden weerspiegelt de architect de levendige tinten van nabijgelegen huizen. Hiermee krijgt het dorp lokale charme en visuele warmte. De loofbomen op het hele terrein geven natuurlijke zomerschaduw en versterken zo het milieu-ethos van het dorp. Het resultaat is een ‘bijenkorf’-omgeving waar innovatie, natuur en gemeenschap samen gedijen.
In het duurzame karakter kracht bij te zetten, zijn de goed geïsoleerde modules van Staufer Holz hoofdzakelijk gemaakt van kruislaags houten planken uit lokaal geproduceerd hout. Voor de montage is uitsluitend gebruik gemaakt van deuvels (Dowel Laminated Timber) waardoor er geen lijm nodig was. Duurzaam zijn ook de grote ramen die natuurlijke dwarsventilatie mogelijk maken en de behoefte aan mechanische koeling verkleinen. Groene daken en veel beplanting bevorderen tot slot de biodiversiteit, dragen bij aan natuurlijke koeling, bufferen regenwater en filteren de lucht.
Afbeeldingen: Norbert Wunderling & Julius Taminiau