Ga naar hoofdinhoud

In Haarlem hebben 215 Oekraïners een huis en een huiskamer

    In Haarlem is op een terrein naast de IKEA een complex verrezen dat er in principe 5 jaar blijft staan. Het gaat om drie appartementgebouwen in houten modulebouw rond een binnentuin met daarin een paviljoen voor gezamenlijk gebruik, de ‘huiskamer’.

    Het complex is ontworpen door VLOT architecten in Haarlem, de bouw is gerealiseerd door HDO in Beverwijk, een aannemersbedrijf met een eigen houtskeletbouwfabriek. In totaal zijn er 86 woningen waarvan het merendeel 24 m2 groot is, voor gezinnen zijn er een aantal woningen van 48 m2 groot. Samen zijn ze goed voor de huisvesting van 215 personen.

    Er zijn drie bouwblokken van ieder drie bouwlagen hoog. De bouwblokken hebben een getrapte opzet in plattegrond en in bouwhoogte om de gebouwmassa wat te breken. De slaapkamer zijn niet volledig af te sluiten van de woonkamer, waardoor er veel licttoetreding is. De woonkamers zijn georiënteerd op de binnentuin. Bewoners kunnen vanuit de woonkamer de galerij betreden die extra breed is uitgevoerd. De galerij heeft een dubbelfunctie, enerzijds als ontsluiting en anderzijds als buitenruimte, een plek voor ontmoeting. De constructie van de galerij is gemaakt van oude meerpalen.

    Huiskamer voor gezamenlijk gebruik

    Bij dit tijdelijke project is veel aandacht besteed aan het welbevinden en comfort van de bewoners. Zo is er een gezamelijke ‘huiskamer’ die in de binnenruimte staat, een parkachtig gebied waarin zich ook een wadi bevindt. Het huiskamer-gebouw moet bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid en gemeenschap. Het is grotere ruimte om gezamenlijk te eten, voor vieringen, herdenkingen, ontmoeting of ontspanning.

    Omgekeerd ontworpen

    De huiskamer is ‘omgekeerd ontworpen’. De architecten gingen eerst op zoek naar bruikbare materialen en daarna pas gaan tekenen met de vondsten. Het doel was het maken van een uitnodigende plek die enerzijds transparant is en anderzijds ook geborgenheid biedt. Een knusse ruimte met verschillende zones voor verschillende activiteiten. Een ruimte die bij mooi weer geopend kan worden zodat de buitenruimte onderdeel van de huiskamer kan worden.

    De hoofddraagconstructie van het huiskamer-gebouw bestaat uit CLT wanden en lignatur dakplaten uit een schoolgebouw. De wanden zijn geplaats op stalen balken uit een gymzaal. De vloer is gemaakt van prefab elementen met houten vloerbalken uit diezelfde gymzaal en ook de kozijnen komen daar vandaan.

    Het gebouw is remontabel. Het zal na 5 jaar uit elkaar gehaald kunnen worden en op een nieuwe plek weer in elkaar gezet worden. Tot aan de dakbedekking toe is gewerkt met droge verbindingen en ook het glas is zonder te kitten geplaatst.

    Lees ook:

    Twintig flexhuizen voor Oekraïners in negen maanden

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer