Ga naar hoofdinhoud

Hygroshell: gekromde gevel door vochtcontrole

    Het was de onderzoekers van het ICD en ITKE van de universiteit van Stuttgart al eerder gelukt om gebogen dragende constructies te maken zonder druk of extreme droging. De Hygroshell die nu in Chigago wordt tentoongesteld gaat nog wat verder dan de Urbach-toren.

    De onderzoekers van het Instutute for Computational Design (onder professor Achim Menges) en het Intitut fĆ¼r Tragewerk Konstruktion und Entwerfen (prof Jan Knippers) werken vaker samen aan spectaculaire ontwerpen. Drijvende kracht achter het onderzoek van beide Universitaire Instituten is om met zo min mogelijk energieverbruik en zo min mogelijk materiaalverbruik goede gebouwen te ontwerpen. Dat levert een stroom van bijzondere producten op. (zoals het Mono Material Wooden Walls-project, zie Het Houtblad 8 van komende maand).

    Vochtige lamellen op droge

    Sinds enige jaren wordt geƫxperimenteerd met het vochtgehalte van samenstellende delen van een houten bouwelement. Door een deel van de lamellen vochtig te monteren aan lamellen die veel droger zijn en het geheel dan te laten drogen trekken de delen in zijn geheel krom. Dit blijkt voorspelbaar te verlopen en dus berekenbare krommingen in houten bouwelementen te creƫren. Geforceerder droogprocessen en hydraulische druk- en trekmachines hoeven er niet voor te worden ingezet. Bolvormige gebouwen hebben veel positieve eigenschappen, ze worden nu vooral met complexe houten balkverbindingen en stalen verbindingen gerealiseerd.

    Getordeerde toren in Duitsland

    In de Urbach-toren in het Duitse Remstal werd dit principe al aangetoond. Dit is een slanke, getordeerde uitkijktoren bestaande uit meerdere, in twee richtingen gedraaide platen CLT die op deze manier van drogen op precies de juiste manier gebogen zijn.

    Kruislings verlijmd

    Op de Chicago Architecture BiĆ«nnale tonen de instituten nu een doorontwikkeling van het principe: Hydroshell. Getoond wordt een overspanning van 10 meter die gevormd word door drie gebogen ‘gewelven’ die op drie smalle kolommen afsteunen. De gewelven op de nieuwe, bijzondere manier gemaakt. Ze zijn slechts 28 millimeter dik en bestaan uit twee lagen, de ‘aktieve’ vochtige laag en dunnere, ‘restrictieve’, laag, die het kromtrekken ‘stuurt’, die kruislings met de actieve laag verlijmd wordt. Voor het drogen was niet meer warmte dan 65 graden benodigd. Het bouwmateriaal, is met 40 kilo per vierkante meter bijzonder licht.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer