De directeur van de grootste bouwinvesteerder, BPD, denkt dat houtbouw per saldo 20 procent duurder is dan ‘gewone’ bouw. Onderzoeksjournalist Jeroen Hoedeman laat hem daarmee wegkomen in een uitzending van ‘Wat houdt ons tegen?’ die gaat over de weeffouten in de MPG en andere frustraties voor de houtbouw.
In de serie documentaires onder de naam ‘Wat houdt ons tegen’ gaan Hoedeman en twee ‘milieujournalisten’, Jaap Tielbeke en Daphné Dupont Nivet steeds in op één aspect van de klimaattransitie en wat de redenen zijn waarom die (nog) niet zo snel gaat als gehoopt.
Switi en Optimus
In de aflevering ‘Een beter milieu begint op de bouwplaats’, te zien via NPO Start, wordt de huizenbouw onder de loep genomen en waarom die niet veel meer met biobased materialen plaatsvindt. Gefilmd is in het gebouw Switi, een gebouw dat door Ekowood Home gerealiseerd wordt in opdracht van BPD in Amsterdam. Ook zijn de camera’s in Helmond waar de oplevering van een woonwijk met een aantal Optimus-huizen wordt gevierd.
Verder komen Norbert Schotte van de Gideons Tribes aan het woord en ook professor Andy van den Dobbelsteen. Zij mogen uitleggen dat de MPG-wetgeving biobased bouwen benadeelt en dat er veel vooroordelen over bouwen met hout bestaan, die deels bewust in leven worden gehouden door lobbyisten die niet gebaat zijn bij het verminderen van staal en beton in constructies. Duidelijke frustraties voor de houtbouw.
De Jonge wacht op Europa
Een niet sterk voorbereide Dupont Nivet stelt hiervoor vragen aan minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting die op camera mag uitleggen dat de MPG heus wel streng is en ook verder verstrengd is en dat hij voor aanpalend beleid over CO2-beprijzing van bouwmateriaal gekozen heeft om Europese wetgeving op dit gebied af te wachten. Schotte kan hier alleen achteraf nog afwijzend op reageren.
Teveel politicus voor beloften
Nog bonter maakt Jeroen Hoedeman het in zijn interview met Harm Janssen, ceo van BPD gebiedsontwikkeling. De gewezen loco-burgemeester en wethouder (CDA) in de gemeente Utrecht vindt zichzelf te veel politicus om zich cast te laten pinnen op een groter aandeel houtbouw door zijn bedrijf, al is hij er in en uit principe wel vóór. Heel jammer is dat Janssen op vraag van Hoedeman een getal van 20 procent laat vallen. Zoveel duurder zou een houten gebouw zijn ten opzichte van minerale bouw. Hoedeman vraagt niet verder. Inmiddels zijn er voorbeelden genoeg van houten gebouwen die evenveel of zelfs minder kosten van vergelijkbare bouw die wél CO2-uitstoot. En wie wel een meerprijs noemt van houtbouw rekent meestal met 10 procent, waar dan de snellere bouwtijd en lichtere bouwmachines niet vanaf zijn getrokken.
Ik bouw verbouw renoveer al 15 jaar houtbouw en Biobased en ik kan makkelijk concurreren met traditionele bouwers en ik doe het veel beter Enerphit is onze kwaliteit