Het overheidsinitiatief De Circulaire Bouweconomie heeft een video gemaakt op de plek die onbetwist op dit moment de plaats in Nederland is waar de meeste hoge houten gebouwen gerealiseerd worden. Architect Boris Zeisser leidt beleidsadviseur Irma Thijssen rond op vier van ‘zijn’ projecten.
De twee bezoeken achtereenvolgens De Warren en drie gebouwen onder de naam Mooijburg die in verschillende stadia van bouw zijn. Een reportage over De Warren is te lezen in Het Houtblad 3 van vorige maand, over één van de Mooijburg-gebouwen staat een reportage in Het Houtblad 4. Zeisser, van Natrufied Architecture, is als mede-ontwikkelaar betrokken bij de Mooijburg-panden en als architect bij de realisering van wooncorporatie De Warren. De gebouwen zijn niet extreem hoog, maar met hun circa 30 meter wel hoger dan de meeste houten gebouwen die tot nu toe in Nederland gerealiseerd zijn.
Op IJburg staat inmiddels ook Juf Nienke, van RAU en SeARCH Architects (zie Het Houtblad 3). In de uitbreidingswijk van Amsterdam staan verder ook verschillende grondgebonden houten woningen, gebouwd in opdracht van particulieren. Voor de nabioje toekomst zijn er in de wijk meer plannen voor middelgrote houten woongebouwen en gebouwen voor mixed use in vergevorderde stadia.
De regering wil houthoogbouw. Het bouwen van aardschokbestendige flats vraagt om sterke, lichte, houten balken.
In het interview van Rianne Lachmeijer met Pablo van der Lugt staat dat door middel van lasertechnologie zwakke plekken in gezaagde planken kunnen worden opgespoord. Door CLT-kruislaag constructies verkrijgt men de sterkste balken. Toch is dat vaak niet sterk genoeg. Verticaal geplaatste balken van staal en beton zorgen voor de nodige draagkracht. Dit is geen ideale oplossing. Het is niet fraai. Het gebouw is niet consekwent fossielvrij. Erger is, dat bij brand het staal door de hoge temperatuur kan krom trekken en bij draagt aan instortingsgevaar.
De oplossing is bamboe.
Indien vervaardigd volgens richtlijnen van SHR en SKH zijn balken van composietbamboe zo sterk als staal en in onbeperkte lengten mogelijk.
In Ghana liggen ze klaar: bamboepalen, zo sterk als staal. Ze moeten alleen nog gevormd en geperst worden tot balken van veertig of meer meter. Wij schrijven u dit, omdat wij de aanplant van bamboe verzorgen in Ghana. Daar kan de Nederlandse industrie gebruik van maken. Wij doen dit als werklozenproject en behartigen het herstel van de natuur. Het verwerken van de bamboe laten we graag aan anderen over.
Wij zoeken durfinvesteerders en ondernemers die de door ons te leveren bamboe willen verwerken tot compressie platen en balken (sterker dan u met CLT van hout kan bereiken) . Hier ligt een mooie taak voor u: het vinden van een kapitaalkrachtige industrie die in Ghana de bamboe wil verwerken. Zo’n bedrijf krijgt alle medewerking van ons, want de werkgelegenheid wordt bevorderd als er meer omzet in bamboe is. Ghana is een vredelievende democratie met relatief weinig corruptie.
De soorten die wij waar verbouwen kunt u vinden op onze weblog barbarugo.wordpress.com/
Onze organisatie vindt u op barbarugo.org
Onze commerciële tak op bamboobizz.eu
De mechanische eigenschappen van bamboe vindt u in
The Mechanical Properties of Bamboo, door Jules J. A. Janssen
Technical University, Eindhoven, Postbus. 513, 5600-Eindhoven
Een korte samenvatting vindt u onder: ghanakaderhulp.wordpress.com/4122-2/