De Amsterdamse hybride woontoren HAUT heeft nu officieel het BREEAM Outstanding-certificaat gekregen. Dat het gebouw voor een belangrijk deel uit hout bestaat is daar een belangrijk onderdeel van.
Met zijn 21 verdiepingen is HAUT, 76 meter hoog, het hoogste hybride houten gebouw van Nederland. Rond een betonnen kern is het geconstrueerd met dragende wanden en vloeren van Cross Laminated Timber (CLT). Het gebouw won vorig jaar dan ook de overall-award bij de Nationale Houtbouwprijs.
Zonnepanelen, vogelkasten
Na een administratieve procedure is nu het BREEAM Oustanding-certificaat verleend. Binnen de negen zogenaamde ‘pijlers’ die BREEAM-NL onderscheidt is steeds 88% van de punten behaald. HAUT is daarmee is het eerste woongebouw in Nederland in de categorie āOutstandingā. Naast de houten draagconstructie heeft HAUT zonnepanelen geĆÆntegreerd in de gevel en op het dak, innovatieve installaties, groene daktuinen, energiebesparende domotica en er zijn zoān 100 vogelnesten in de gevel āverstoptā.
Meer houten gebouwen sindsdien
HAUT werd in 2016 geĆÆnitieerd door de Amsterdamse ontwikkelaar Lignotto, die inmiddels meer in hout bouwt, zoals HoutWerk I in Utrecht (dat in 2021 genomineerd was voor de Nationale Houtbouwprijs) en HoutWerk II, daar vlak naast, waar de bouw net van begonnen is.
Het gebouw aan de Amstel werd ontworpen door Team V-architecten. Die dit moment het grootste houten kantoorgebouw van Nederland realiseren, het Mediavaert-gebouw voor de DPG-groep in Amsterdam.
Aannemer J.P. Van Eesteren realiseerde HAUT. Datzelfde bedrijf was ook de bouwer van de winnaar van de Nationale Houtbouwprijs in 2020.