Eind februari verscheen de (online) publicatie Handboek woningbouw in hout. In 40 pagina’s gaat het handboek in op veel aspecten van bouwen met hout. Het handboek richt zich met name op medewerkers van woningcorporaties die zich op houtbouw willen toeleggen.
Het eerste exemplaar van het handboek werd op 26 februari uitgereikt aan Martin van Rijn, voorzitter van corporatiekoepel Aedes. Het is een uitgebreidere en meer verdiepende update van de ‘Rapportage woningbouw in hout’ die in 2021 verscheen en eveneens het Centrum Hout als hoofdauteur had.
Opdrachtgever van beide publicaties is de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), in het kader van een ‘buyer group’ een initiatief van de Rijksoverheid om kennis en inkoopkracht van woningcorporaties te bundelen om zo meer inzet van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Nauw hierbij betrokken is de groep met name Brabantse woningcorporaties die zich aaneengesloten hebben onder de naam Houtbouw Lente, met ongeveer hetzelfde doel.
Handboek woningbouw heel uitgebreid
In het nieuwe handboek wordt heel uitgebreid ingegaan op tal van aspecten van houtbouw voor de doelgroep van woningcorporaties. De voordelen van houtbouw worden uitgelegd, en hoe dit past binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van de diverse overheden. Vervolgens worden de diverse houtbouwsystemen uitgelegd en wordt gewezen op alle onderdelen van huizen die ook van hout gemaakt kunnen worden zoals trappen, kozijnen en de gevelafwerking. Na een intermezzo waarin een groot aantal woningbouwprojecten in hout worden gekenschetst gaat het Handboek woningbouw in hout verder met een bespreking van de technische prestaties van houten woningen, in termen van onder andere brandveiligheid, energiezuinigheid, thermische isolatie, wooncomfort, luchtdichting, waterkering, akoestiek, afwerking, installaties en onderhoud.
Daarna gaat het Handboek woningbouw in hout in op de financiƫle aspecten en laat het zien dat houtbouw niet duurder hoeft te zijn dan minerale bouw en dat vaak ook niet is. Na hoofdstukken over huurderstevredenheid (hoog bij houtbouw), hout en milieu (houtbouw is heel duurzaam), beschikbaarheid van hout (mits uit duurzame bossen is hout volop beschikbaar) en biobased bouwmaterialen (een ideale combinatie met houtbouw) wordt afgesloten met een hoofdstuk met (15) tips om houtbouw te integreren in een tender of uitvraag.
Het Handboek woningbouw in hout is gratis downloadbaar.