De jury van de Nationale Houtbouwprijs 2023 heeft bekend gemaakt welke negen projecten zij nomineert voor de vakjury-awards. Het is de short-list. Eerder werd al de voorselectie, de long-list bekend gemaakt. Op al die projecten kan het publiek nog altijd stemmen.
De negen genomineerde projecten zijn via deze link te zien. Van elk project is een korte video gemaakt. De jury bezoekt al deze negen projecten en maakt de winnaars bekend tijdens de Houtdag op 14 november in het Zaantheater in Zaandam.
De keuze van de drie genomineerden uit de lijst van 46 voorgeselecteerde projecten vindt plaats na uitvoerig beraad door de vakjury. Aangezien het allemaal kwalitatief goede projecten betreft en het appals met peren vergelijken blijft is de keuze van de jury altijd arbitrair. Mede daarom is de publieksprijs dit jaar volledig vrij gegeven: de winnaar van die award wordt democratisch vastgesteld.
Categorie bedrijfsmatige houtbouw
In deze categorie koos de jury voor twee zeer grote houten gebouwen en één verrassende, kleinere, van een beginnend architect. Het Liander-gebouw in Amsterdam Westpoort is momenteel met zijn zeven verdiepingen het hoogste houten kantoor van Nederland. Het tweelaagse houten WeenerXL in Den Bosch is waarschijnlijk qua oppervlakte het grootst. De Kip Store iin Utrecht is niet heel groot, maar groot genoeg om als showroom te dienen voor de caravans en andere kampeermiddelen van deze Nederlandse fabrikant. Aan alle drie de gebouwen valt op dat maximaal gebruik gemaakt is van het ‘ruwbouw is afbouw’-principe: er is veel van het constructieve hout te zien, dure en tijdronvende afwerking van ruimten was niet nodig.
Categorie seriematige houtbouw
Drie projecten van bedrijven die al eerder seriematige projecten realiseerden. De seriematige houten woningproductie begint echt op gang te komen. Finch Buildings won vorig jaar zelfs in deze categorie de juryaward met het project M’DAM in Monnickendam. Nu is de Koelmalaan in Alkmaar genomineerd, momenteel het grootste houten wooncomplex van ons land. Startblock was toen het de huizen in Warmenhuizen begin te realiseren nog een start-up, inmiddels staan er al flink van de typerende verticaal gebouwde en horizontaal vervoerde eenpersoonshuizen her en der door het land. En Barli bouwde al eerder modulaire gebouwen terwijl de bij Juf Nienke betrokken architectenbureau’s, RAU en ReACH Architecture al eerder bijzondere houten gebouwen realiseerden. De jury gaat letten op de vraag of de concepten zich doorontwikkelen: worden ze anders, slimmer, comfortabeler, handiger of fraaier gemaakt dan vroeger?
Categorie particuliere houtbouw
De vreemde eend in deze bijt is op het eerste gezicht De Warren in Amsterdam, een gebouw met sociale huurwoningen. Maar feit is dat dit biodiverse, natuurinclusieve, supersociale, duurzame en energetisch verantwoorde gebouw gerealiseerd is door een groep particulieren, een wooncoöperatie. Het is dus particulier opdrachtgeverschap in een bijzondere vorm. Eigenlijk is de Green Office in Spaarndam ook een vreemde eend, want het gaat niet om een woning maar om een schuur met een garage, een logeerkamer, een werkplaats en een kantoorruimte. Maar dan wel zo ingenieus, duurzaam, constrructief interessant en helemaal naar de wensen van de opdrachtgever vormgegeven dat het zijn plaats bij de nominaties verdient. Het Kruishuis is dan misschien het meest wat je verwacht bij ‘particuliere houtbouw’. Maar we komen toch maar zelden een huis met een eigen kamer voor de auto tegen, om maar eens één van de bijzondere features van deze villa in de Achterhoek te noemen.
Bekendmaking
Zeker is dat de jury hier nog een stevige dobber aan zal hebben. Ook zeker is dat ze er uit zullen moeten komen vóór 14 november. Want dan, op de Houtdag, zal het oordeel geveld worden en de winnaars bekend worden gemaakt.
Bekijk hier de genomineerden, elke genomineerde heeft een eigen video.
Bepaal hier je stem op je favoriete project op de longlist.
Meldt je hier aan voor de Houtdag en maak de uitreiking live mee!