Het is verreweg het meest ambitieuze houtbouwproject dat in Nederland tot nu toe is ondernomen. De initiatiefnemer, de Rotterdamse architect Marco Vermeulen had het er al over in de VPRO-uitzending Houtbouwers: de Dutch Mountains, een houten gebouw van 133 meter hoog. Het gaat nu gebouwd worden.
De gemeente tekende namelijk op 7 maart een koopovereenkomst met de initiatiefnemers van de Dutch Mountains. Het gebouw, dat bij realisatie het grootste en een van de hoogste houten gebouwen van Europa zal zijn moet iconisch worden voor de Lichtstad en ook voor het gebied KnoopXL. Dat is een gebied rond het Eindhovens Centraal Station waar in de komende 25 jaar een nieuw stadshart gerealiseerd zal worden, met 9000 woningen, voorzieningen en veel groen. Dit omdat Eindhoven als Brainportregio enorm aan het groeien is. Het nieuwe hybride houten gebouw zal het stadsdeel en de stad allure gaan geven.
Dutch Mountains in eerder ontwerp lager
De Dutch Mountains, ontworpen door SMV, Studio Marco Vermeulen, werd al in 2018 aangekondigd, destijds met het optimistische idee dat het het jaar erop klaar zou zijn. In het toenmalige ontwerp zou het gebouw overigens ‘slechts’ 45 meter hoog worden. Het huidige ontwerp van The Dutch Mountains, waarvan ook in de VPRO-documentaire Houtbouwers renders werden getoond, heeft twee torens die vanuit een groot deel van Eindhoven en het omringend gebied zcitbaar zullen zijn. De twee rechthoekige torens hebben elk een bredere en een smalle zijde en zijn verschillend van hoogte; aan de Prof. Dorgelolaan wordt de toren 133 meter, die aan de spoorzijde 100 meter hoog. Op dit moment is er op de hele wereld nog geen hybride gebouw tot die hoogte gekomen. Wel is in Syndey de bouw onderweg van de Atlassian, een gebouw van 180 meter hoog. Dat zal waarschijnlijk voorlopig wel enige tijd het hoogste houthybride gebouw ter wereld worden. En op veel plaatsen in Europa, Amerika en Australië zijn plannen voor gebouwen tot meer dan 100 meter in voorbereiding of uitvoering. De meeste daarvan zijn traditioneel rechthoekig van vorm.
Onderling verbonden
De hoofdvorm ontstaat doordat de twee torens op een vloeiende manier met hun brede gedeelten aan elkaar verbonden worden. Het lijnenspel van de gevel gaat over in dat van de ‘voile’, een dakconstructie van gelamineerde houten liggers die het gebouw finesse en karakter geeft, en die zichtbaar is vanuit de centrale binnenruimte. Deze groene binnenruimte verbindt de diverse programmaonderdelen met elkaar én met de omgeving.